Знаменит италиански режисьор поставя „Силата на съдбата“ от Верди на Античния театър

Маестро Стефано Пода подготвя уникален спектакъл за пловдивската публика на 15 юли

Eдин от най-нашумелите оперни режисьори в света – Стефано Пода, ще постави на Античния театър „Силата на съдбата“ от Джузепе Верди – един въздействащ спектакъл, спечелил сърцата на италианската критика, който се сбогува с традиционализма и чертае бъдещето взаимодействие между опера и публика.

Постановката, която е част от фестивала „Opera Open“, ще започне в 21 часа на 15 юли на хилядолетната мраморна сцена в Пловдив. Тя се осъществява съвместно от Театро Реджо Ди Парма и Държавна опера – Пловдив. Диригент на спектакъла е маестро Диан Чобанов. В главните роли ще видим Таня Иванова като Елеонора и Ивайло Михайлов – Алваро.

Режисьорът Стефано Пода определя Таня Иванова като „бижуто на това представление“.
Тя завършва музикално училище „Любомир Пипков“ и по-късно Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“ в София. През 2013 участва в операта „Атила“ на Верди в рамките на оперния фестивал в град Пловдив в ролята на Одабела.

През сезон 2013/14 г. изпълнява роли като: Чо-Чо-Сан от „Мадам Бътерфлай“ и Тоска на Пучини, Неда от „Палячи“ на Леонкавало и Аида на Верди на сцените на оперите Пловдив, Стара Загора, Варна и Бургас.

От сезон 2014/15 г. е солист на опера Пловдив, където се превъплъщава в ролите на Аида и Лейди Макбет от Макбет на Верди, Елизабет от Дон Карлос на Верди, Мими от Бохеми на Пучини и др. Записва арии от Верди, Пучини и Дворжак в БНР с диригент Маестро Иван Ангелов.

Ивайло Михайлов е тенор с международна кариера. Завършва ДМА – София в класа на Валери Попова.Специализирал е в Италия в Академиите „Борис Христов“в Рим при Джузепе Тадеи и в Озимо при Уилям Матеуци.

Репертоарът му включва централните партии на Радамес, Ернани, Рикардо, Дон Хозе, Родолфо, Фауст и още около двадесет главни роли. Има записи за RAI Classica / „Черевички на Чайковски“ от 2015, Операта в гр. Каляри /, VTV – Saigon 2014, където е жури и ментор в шоуто Pop Star to Opera Star и X Factor, както и за БНТ и БНР.

Работи с именити диригенти като Донато Ренцети, Карло Палески, Марко Анджус, Михаил Ангелов, както и с режисьорите Джулио Чабатти, Джорджо Бонджовани, Мария-Елена Мехия и мн. др. Пял е в едни от най-големите театри в Япония, Палма де Майорка, Белгия, Холандия, както и в оперите в Букурещ, Порто, Каляри, Сполето, Перуджа и т. н. От 2015 г. е солист и на операта в гр. Сполето – Италия, а от 2016-та сътрудничи и с оркестъра на Падуа и Венето.
Ивайло Михайлов е ученик на световния тенор Калуди Калудов.

Публиката на Античния театър има уникалния шанс да съпреживее оперното събитие на лятото от програмата на „Opera Open“. Завладяваща музика в съчетание с впечатляваща визия, адаптирана за древната римска сцена от гениалния режисьор, художник и хореограф Стефано Пода.
www.plovdivtime.bg