„Филмови нощи във Пловдив

От днес до 30 юли в Пловдив ще се проведе 19-ото издание „Филмови нощи във Филипополис”. В лятно кино „Орфей“ зрителите ще могат да гледат премиерни заглавия, филми с награди от световни фестивали, любими кинохитове, както и най- добрите български филми, създадени през последната година.

Ще бъде инсталиран огромен 45 квадратни метра 3D метализиран екран, киномашини от най- висок клас за изключително чист и наситен образ, както и качествен звук за максимално преживяване.

В програмата е включена амбициозната продукция на френския режисьор Люк Бесон „Валериан и градът на хилядите планети 3D”, последният филм на Андрей Кончаловски – „Рай”, комиксовият „Спайдърмен: Завръщане у дома 3D”, новият филм на Шон Пен „Последното лице”, „Мумията 3D” с Том Круз и Ръсел Кроу, „Войната на планетата на маймуните 3D” и военната драма „Дюнкерк” на Кристофър Нолан. „La La Land” – един от най-

награждаваните филми през 2016 г., също е включен в афиша, а почитателите на родното кино ще могат да видят също така провокативния „Никой”, „Летовници”, екшъна за състезания с коли на Асен Блатечки „Бензин” и историческата драма „Воевода”.

Най-престижният планинарски фестивал в света „Banff Mountain Film Festival” за втора поредна година ще гостува в Пловдив на „Филмови нощи във Филипополис“. Ще бъдат представени най-добрите спортни, природни и приключенски филми. 10-те заглавия са в жанровете ски, парапланеризъм, спийдфлаинг, акробатика, планинско колоездене, катерене и други.
„Филмови нощи във Филипополис“ е част от културния календар на Пловдив за тази година./БНР