Такса смет може да поскъпне драстично още от 2019 г.

Кабинетът ще се съобрази с искането да няма 3-годишен преходен период за промените

Промяната в начина, по който общините определят такса смет, ще влезе в сила още от 2019 г., което най-вероятно ще доведе до драстичното й поскъпване.

Министерският съвет се е отказал да въвежда 3-годишен преходен период за влизане в сила на промените. Освен това е отпаднал и 5-годишният период, в който общините трябваше да увеличават поетапно таксата с до 20% на година. Така че още на 1 януари 2019 г. такса смет ще скочи драстично в някои градове. Тепърва ще се разработват наредба и методика за вариантите за такса смет. Общините ще избират начина за определянето й.

Това се разбра при обсъждането на промените в Закона за местните данъци и такси от тристранния съвет за национално сътрудничество. Промените за по-справедливо определяне на такса смет според количеството изхвърлен боклук и на принципа „замърсителят плаща“ се приемат и от синдикатите, и от работодателите. Този принцип и в момента съществува в закона, но общините масово се възползват от възможността да изберат друга основа за смятането на налога и най-често това е данъчната оценка на имота.

Такса смет ще има три компонента. За услугите по събиране и транспортиране на битови отпадъци до съоръжения за третирането им, както и за самото третиране ще има три варианта за определяне на таксата. Единият е да се мери индивидуалното количество битови отпадъци за имотите, включително чрез торби с определена вместимост и товароносимост.

Вторият е да се мери количеството отпадъци на базата на броя и вместимостта на необходимите контейнери и честотата на транспортирането им. Третият предвижда таксата да се смята на базата на броя на живеещите в жилището. За услугата за поддържане на чистотата за обществените територии – градинките и т.н., ще се избира между две основи – брой ползватели на услугата в имота и разгърната застроена или незастроена площ на имота.

„На мен не ми е ясно кой ще брои торбите. Кой ще глобява хората, които изхвърлят отпадъци в други торби, и кой ще плаща за заразите после“, попита вносителите на промените от Министерството на финансите вицепремиерът Валери Симеонов. „Ние даваме и други възможности. Доколко ще е възможно? В близко бъдеще ще се случи, но не знаем кога“, отговори му зам.-министърът на финансите Бойко Атанасов. Идеята на МФ е все пак хората да си купуват стикери за торбите и така да заплащат таксата предварително. Този вариант, признават от ведомството, ще е възможен само в малки населени места, където има къщи, за да се знае кой изхвърля боклука. Именно за тези населени места обаче таксата може да скочи най-драстично – до 100%, защото сега там хората плащат ниски налози заради ниската данъчна оценка на имота си. Това беше и целта на предвиденото първоначално ограничение за не повече от 20% годишно увеличение в рамките на 5 последователни години. Работодателите бяха против това, защото така според тях се ограничават общините да направят бърза и ефективна реформа.

Поскъпване ще има и в големите градове. За столицата например това означава да отпадне районирането. В момента жителите на „Надежда“ плащат по-ниска такса смет от тези в центъра, но след промените таксата ще се изравни./СЕГА