Заместник-кметът Стефан Стоянов откри Център за творческо обучение в Пловдив

Община Пловдив е първата в България, която въвежда облачната система в образованието. Това съобщи заместник-кметът Стефан Стоянов по време на официалното откриване на Центъра за творческо обучение.

Той допълни, че платформите на Гугъл и Майкрософт от миналата година са въведени в 8 училища, а през тази – в нови 15 училища. Постигането на пълна дигитализация на учебния процес е много важно, заяви още Стефан Стоянов. Той припомни, че Община Пловдив работи по 3-годишна програма за иновации в образованието.

Целта е активно да се подкрепя средното образование да внедрява образователни технологии, заяви от своя страна управителят на Центъра за творческо обучение Александър Ангелов.

Новото технологично образователно пространство, което се намира в Дома на културата „Борис Христов, е създадено в партньорство с Община Пловдив като подкрепа за смисленото внедряване на технологии в българското образование. Замислено е като място за учене, преподаване, както и за разработка и адаптация на педагогически иновации, най-вече в сектора на средното образование.

Центърът отваря врати за всички учещи граждани на Пловдив и особено за работещите в областта на просветата, заедно с техните възпитаници.

Дизайнът на средата е подчинен на запазената марка на Център за творческо обучение „Креативна класна стая“™, което предполага удобства за екипна работа, подходящи устройства за създаване и визуализация на съдържание, преносими компютри, таблети и смартфони, зарядни станции, безжична мрежа и свързаност. Междувременно се работи и върху въвеждането на асистенти с изкуствен интелект и други интерактивни елементи. Автор на идейния проект за интериора на Център за трансфер на технологии е архитект Галя Славова.

В работния график на новия Център за трансфер на технологии вече са планирани дейности като изработване на програми и занятия за учебния предмет “Компютърно моделиране”, обучения на директори на училища  за “Дизайн и внедряване на ИКТ”, изнесени обучения на студенти и учители от Пловдив и региона, както и обучение на специалисти по информационни технологии.

Център за творческо обучение е учреден през 2007 г. и провежда дейности, свързани с ученето през целия живот и активно работи в сферата на формалното и неформално образование. Мисия на Център за творческо обучение е подобряване на образователна среда в България чрез развиване на ключови компетентности, разкриване потенциала, както на учащи, така и на обучители-специалисти,  създаване на конкурентноспособни кадри, успешни в професионалната и в социалната сфера на своя живот.
www.plovdiv.bg