Посланикът на Азербайджан на първо официално посещение в Пловдив

Възможностите за провеждане на бъдещи съвместни инициативи в сферата на културата, образованието и инвестициите обсъдиха по време на среща Розалин Петков, изпълняващ длъжността кмет на Пловдив и Д-р Наргиз Гурбанова, извънреден и пълномощен посланик на Република Азербайджан в Република България.

„Пловдив е мултикултурен и мултиетнически, най-старият жив град в Европа със стотици паметници на културата“, приветства Розалин Петков. Той не пропусна да отбележи, че Пловдив е вторият по големина град в България, а регионът е известен с производството на розово масло, богат е по отношение на земеделие, производство, предоставя разнообразни възможности за туризъм през цялата година, а благодарение на Тракия икономическа зона е най-бързоразвиващият се в страната.

Н.пр. д-р Наргиз Гурбанова е на първото си официално посещение в Пловдив, като обеща, че няма да е последното. Оказа се, че преди това е идвала със семейството си тук и е останала с приятни впечатления от атмосферата в града. Тя подчерта, че България и Азербайджан имат изградени добри дипломатически отношения вече 25 години, разказвайки накратко историята и постиженията на бившата съветска република по отношение на културата, икономиката, транспорта.

Д-р Наргиз Гурбанова с интерес научи за ежегодния международен фестивал в Пловдив, в който неведнъж са участвали трупи от Азербайджан. Тази година той стартира на 1-и август.
www.plovdiv.bg