Над 2 млрд. евро са инвестициите в „Тракия икономическа зона“ досега

Дипломати посетиха завода на АББ и логистичния център на Кауфланд в индустриална зона „Раковски“, част от „Тракия икономическа зона“

Над 2 млрд. евро са инвестирани досега в „Тракия икономическа зона“. Повечето чуждестранни инвеститори са разширили дейността си и са привлекли и други фирми. Успешният бизнес модел привлича водещи международни компании и работи за разширението на съществуващи производства, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов пред посланици в индустриална зона „Раковски“, част от „Тракия икономическа зона“.

До края на годината в зона „Раковски“ предстои да бъде изграден образователно-квалификационен център, ориентиран към компаниите в зоната.

Визитата се организира от Министерството на външните работи съвместно с Министерството на икономиката, Министерството на туризма и „Клъстер Тракия икономическа зона“. Участниците в срещата посетиха единия от заводите на АББ в зона „Раковски“ и логистичната база на „Кауфланд“.

АББ е иновативен световен технологичен лидер в областта на продуктите за електроснабдяване и електрообзавеждане, роботика и задвижвания, индустриална автоматизация и енергийни мрежи, които обслужват битови, промишлени, транспортни и инфраструктурни клиенти по целия свят. АББ построява първата си производствена сграда в ТИЗ през 2009, а вторият завод /в съседство на първия/ е открит през 2012 г. Общата стойност на инвестициите на АББ в зона „Раковски“ надминават 43 млн. щатски долара.

В логистичния център на „Кауфланд“ е концентрирано цялото ноу-хау на компанията по приема, складирането и съхранението на стоки. 300 камиона пристигат на ден в базата. През тази година предстои да започне плануваното разширение на логистичния център, което отново потвърждава тезата, че ТИЗ е мястото на успешния бизнес.
www.gradat.bg