Ваденето на свидетелство за съдимост отпада до две седмици

Премиерът Борисов обеща административната тежест върху граждани и фирми да намалее скоро. Но не обясни защо възможности за електронен обмен на данни между администрациите, въведени още през 2009 г., така и не са заработили през трите му мандата оттогава досега.

До две седмици ще отпадне издаването на хартия на свидетелството за съдимост. Институциите, които изискват този документ, ще правят справки по служебен път от съдебните регистри. Новината за тази дълго отлагана мярка дойде след вчерашната среща на премиера Бойко Борисов и вицепремиера Томислав Дончев с кметове, държавни институции, браншови организации. На нея се обсъждаха мерки за намаляване на бюрокрацията и подобряване на обслужването на гражданите и фирмите.

Въпреки похарчените стотици милиони за електронно управление през последните години голяма част от регистрите на държавните институции продължават да не са свързани реално, стана ясно на срещата. 26 милиона човекочасове се губят всяка година за вадене на различни видове удостоверения. 80% от тях може да бъдат спестени, ако поне няколко базови регистъра на службите започнат да си обменят информация, посочи Росен Желязков, директор на Агенцията за електронно управление. За пример той даде Търговския регистър, кадастъра, регистрите на МВР и на ГРАО.

Служебният обмен на данни между институциите и намаляването на тормоза върху гражданите с изискване на справки от тях е законово изискване от години. Според вицепремиера Томислав Дончев обаче има „консенсусна съпротива“ ведомствата да не ползват технологичната възможност за електронен обмен, защото ревниво пазят регистрите си и се чувстват силни, когато издават документи. „Ще задължим всички да престанат да искат справки от гражданите“, заяви Дончев. Освен това в законодателството услужливо са пропуснати санкции, ако някой продължава да иска информация, която съществува в публичните регистри.

Има и примери, когато министрите не са направили необходимите нормативни промени, за да може администрацията да използва електронните услуги. Точно такъв е случаят със свидетелствата за съдимост, които годишно достигат 780 000. Според шефа на Агенцията за електронно управление Росен Желязков няма проблем всяка администрация да има достъп до регистъра, но за целта се налага това да бъде регламентирано в наредба.

Липсата на наредби, които да съгласуват работата между правосъдното и регионалното министерство, пък е причина да няма реална връзка между кадастъра и имотния регистър, стана ясно на срещата. Това затруднява изключително много ваденето на скици и разрешителни за строеж, за което се изисква представянето на 7 документа. По този повод премиерът Бойко Борисов заръча до две седмици проектите на наредбите да бъдат качени на сайтовете на двете министерства. Но така и не стана ясно дали общините ще престанат да искат скици само на хартия, въпреки че отдавна е въведена опцията за електронни скици.

За нежеланието на администрацията да улесни гражданите говори и факта, че от 2009 г. има софтуер, който може да свърже Нотариалната камара с КАТ и общините, без да се налага при покупка на автомобил хората да се разкарват между отделните ведомствата, за да получат талона си. Този софтуер не работи, защото не е създадена необходимата организация за обмен на данни. Технически процесът може да стане веднага, но необходима също корекция в наредба, посочи Росен Желязков. За поправка на този пропуск премиерът даде срок от един месец.

Проблемът с удостоверенията за данъчни задължения също е пример за разработена и функционираща електронна услуга, която не се ползва. Директорът на НАП Галя Димитрова призова общините да правят справките за данъчните досиета служебно, защото досега само 1% от издадените удостоверения, поискани от общини, са електронни./СЕГА