Борисов получи похвали от Турция за застъпничеството пред ЕС

Премиерът Бойко Борисов се срещна с президента на Турция Ердоган и премиера Йълдъръм. Борисов обсъдил икономическото сътрудничество, в частност енергийната свързаност. Българският премиер е проучил възможността синьо гориво да минава през преносната мрежа на България. Йълдъръм похвали българския си колега, че много пъти е обяснявал и защитавал в европейското семейство „реалната позиция“ на Турция в Европа. Миналата седмица в Берлин Борисов пое ангажимент да работи за сближаване между ЕС и Турция.

Турция е доволна от посредническата роля на премиера Бойко Борисов при преговорите на южната ни съседка за присъединяването й към ЕС, както и от опитите му да помири Анкара с някои европейски лидери. Премиерът на страната Бинали Йълдъръм заяви след срещата си с Борисов в двореца „Чанкая“, че нашият министър-председател много пъти е обяснявал и защитавал в европейското семейство „реалната позиция“ на Турция в Европа. „Добре знам вашия личен принос за желанието за асоцииране на Турция в ЕС“, каза Йълдъръм. И допълни, че страната му иска да продължи преговорния процес за пълноправно членство. Но не пропусна да покаже недоволството си от позицията на някои евролидери. „В периода на нашия референдум ЕС не се представи добре на изпита, който всъщност положи. Същото може да се каже за опита за преврат в Турция. Не всички европейски страни реагираха адекватно. Европа трябва да преразгледа визията си за Турция и да вземе решение“, заяви Йълдъръм.
Борисов призна, че България не може да има решаваща роля при преговорите, но обеща да продължи да се старае. „Ако трябва да сме реалисти, в момента отношенията между Турция и ЕС се намират в най-ниската си точка. По време на референдума и изборите в Холандия и Франция се изговориха неща, които в нормална обстановка не биха се изговорили. Направиха се много оценки и решения, само че много от държавите са далече от границата. Ние си поставяме по-малка цел – с дипломация, такт и убеждение да се опитаме да възобновим отношенията, които бяха преди. Да, отношенията в момента са много зле, но когато съберем южния фланг на НАТО с взаимната изгода, с митническите споразумения, с дипломацията и това, което очаквам от външните министри, аз съм убеден, че ще се придвижим напред. Говоря от името на България, но съм убеден, че много колеги в Европа мислят по този начин“, каза Борисов.
Българският премиер благодари на Турция, че не е пуснала бежанския поток към Европа. „В момента се радваме на нисък бежански натиск. Това се дължи на споразумението между ЕС и Турция и на това, че Турция полага огромни усилия да задържа бежанците в зоните за сигурност. Ние трябва да положим усилия с редица регионални мероприятия и действия да се опитаме да нормализираме отношенията с ЕС, което нас пряко ни касае“.

Турският премиер Бинали Йълдъръм специално поздрави Бойко Борисов, че България е подкрепила южната си съседка, когато другите са били против нея./СЕГА

Публикувано на
Свят