ДПС оттегли подкрепата си за мажоритарния вот

Въпреки че на вчерашното заседание на правната парламентарна комисия ДПС подкрепи Проекта за промени в Изборния кодекс, с който трябва да се въведат мажоритарни избори, днес от партията обявиха, че ще гласуват против. Политическата сила е взела решението си на извънредна среща на ръководството късно снощи.

Проектът за промени в Изборния кодекс вече е в дневния ред на парламента и ще бъде разглеждан в пленарната зала в четвъртък. Той беше подкрепен от ГЕРБ, ДПС и „Воля“. Двамата депутати от Движението за права и свободи в парламентарната комисия – Хамид Хамид и Йордан Цонев, гласуваха „за“, като против бяха единствено представителите на БСП и „Обединени патриоти“.

Депутатът от ДПС Четин Казак уточни пред Би Ти Ви, че е имало „сериозен и разгорещен дебат“, в който безспорно имало аргументи за подкрепа на мажоритарния вот от гледна точка на тяснопартийния интерес на политическата сила.

„В крайна сметка надделя за пореден път националния интерес и ДПС реши да не подкрепи мажоритарния вот точно в този му вид. Хамид Хамид не се е объркал при вчерашното си изказване, а е изразил личното си мнение“, заяви Казак.

Законопроектът на ГЕРБ е за въвеждане на мажоритарна изборна система с абсолютно мнозинство в два тура чрез създаване на 240 едномандатни изборни района в страната. За българите в чужбина се предвижда да се регистрират предварително по интернет и гласовете им ще се разпределят по „местоживеене“ в България.

Законопроектът за Изборен кодекс на ДПС беше отхвърлен от комисията. Той предлага Централната избирателна комисия да провежда жребий за номерата на партиите веднага след изтичане на срока за регистрация за избори, а след това партиите да имат право при регистрация на листите да нямат кандидат под изтегления номер. Така би се решил „феноменът 15/15“. В законопроекта се предлагаше още предизборната агитация да може да се води и на език, различен от българския, но при осигурен превод, премахване на задължителното гласуване, както и на квадратчето „Не подкрепям никого“ и т.н./Дневник