Mасови протести срещу корупцията в Деня на Русия, стотици са задържани

Хиляди руснаци излязоха по улиците на Москва и още близо 200 други руски градове в поредния протест срещу корупцията, организиран от опозиционния лидер Алексей Навални. Руските власти задържаха най-малко 200 души, сред които и самият Навални, и на места упражниха насилие срещу демонстрантите.
Най-масови бяха проявите в Москва и Санкт Петербург, където хиляди излязоха да протестират срещу управлението на президента Владимир Путин.

Навални поиска в последния момент промяна на мястото на демонстрацията в Москва, след което бе задържан от полицията по обвинение, че „заплашва обществения ред“. Въпреки че градските власти дадоха разрешение опозиционната проява да се състои на булевард „Сахаров“, Навални каза, че тя ще бъде преместена на улица „Тверская“ и ще започне в 14 ч. местно време. Той обясни, че фирмата, наета да изгради сцената на уговореното място, не може да свърши работата си, защото е подложена на натиск от властите.

Московската полиция предупреди демонстрантите да не отиват на улица „Тверская“, защото това ще бъде смятано за „заплаха за обществения ред“ и ще им се противодейства незабавно. В крайна сметка ги допусна там, но не разреши издигането на плакати и други символи на протеста.
Пресслужбата на градското полицейско управление обясни, че на „Тверская“ щяло да има „масови мероприятия“ по случай Деня на Русия и полицията е длъжна на предприеме всички мерки „за опазване на законовия ред и сигурността на стотиците хиляди московчани и гости на столицата, празнуващи общонационалния празник“.

Малко по-късно Навални бе арестуван на път за протеста.
„Здравейте, това е Юлия Навалная… Алексей беше арестуван на входа пред къщи“, съобщи съпругата му в Туитър./mediapool.bg

Публикувано на
Свят