Орфеев венец за Екатерина Йосифова и Златна четка за Кирил Златков

Тазгодишното издание на литературния фестивал „Пловдив чете“ по традиция започна с връчването на две награди – Орфеев венец за високи постижения в съвременната поезия и Златна четка за най-добро художествено оформление на книга. Носителите на отличията за 2017-та са Екатерина Йосифова и Кирил Златков.

Йосифова е родена в Кюстендил. Завършва руска филология в СУ “Св. Климент Охридски”. Работила е като учителка, журналист, драматург в театър, редактор и главен редактор на литературен алманах.

Нейни книги с поезия: “Късо пътуване”, 1969; “Нощем иде вятър”, 1972; “Посвещение”, 1978; “Къща в полето”, 1983; “Имена”, 1987; “Подозрения”, 1993; “Ненужно поведение”, 1993; “Малко стихотворения”, 1998;“Нищо ново”, 2001; “Нагоре Надолу”, 2004; “Ръце”, 2006; “Тази змия”, 2010; “Тънка книжка”, 2014. Книги за деца: “Истинска приказка за Поли”, 1994; “Легенда за магичния певец”, 2000; “Дракончето Поли”, 2012.

Стихотворенията на Екатерина Йосифова са превеждани и публикувани в антологии, литературни вестници и списания в Австрия, Великобритания, Германия, Гърция, Индия, Италия, Русия, САЩ, Турция, Унгария, Франция и др. Тя има награда “Иван Николов” за цялостно творчество; награда “Хр.Г. Данов” на Министерство на културата за художествена литература (“Нагоре Надолу”) и много други. През 2014 Екатерина Йосифова получава Голямата награда за литература на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Кирил Златков е роден във Варна. Той е художник, дипломиран в специалност графика на НХА през 1996г. Изявявал се е в различни области на визуалните изкуства – графика, живопис, плакат, стенопис, графичен дизайн, илюстрация, калиграфия и шрифт. Има няколко самостоятелни изложби и много участия в различни общи изложби. Работил е и в областта на рекламата като арт директор и творчески директор.

Министърът на културата Боил Банов официално откри литературния фестивал „Пловдив чете“ с приветствено слово на Античния театър в града. Старт на събитието даде Фолклорен танцов ансамбъл „Иглика” към ОДК Пловдив, а Тони Димитрова и Орлин Горанов изпълниха най-големите си хитове.
www.dariknews.bg