Археолози разкриха нов некропол в Пловдив

Археолози от Регионалния археологически музей в Пловдив разкриха нов некропол в южното подножие на Младежкия хълм.

Находката е открита при рутинно наблюдение на изкопни работи при полагане на тръби на топлофикация. Това каза за БТА археологът Росица Миткова, която работи на място. До момента са разкрити три гроба и дялани каменни късове, които са или от бившата кариера за добив на камъни или са от подхода на античен храм. Върху камъка са открити следи от калциран бял прах, което Митовска предполага, че е пепел, но резултатите от последвалия анализ ще покаже какво е.

Камъкът е дялан и до него са открити яма и траншея, която е минавала през него. По данни от изображение на старинни монети се предполага, че тук е имало храм, известно е, че на тази територия се е намирал западния некропол на античния град.

Датировката на некропола може да се уточни едва след като се съберат и анализират фрагментите от намерената керамика, търсят се и гробни дарове, чрез които с по-голяма точност може да се установи времето.

Според Миткова най-вероятно е те да са антични. Миткова припомни, че регионът около Медицинския университет, който се намира в източното подножие на Младежкия хълм, е богат на археологически находки. При строителни и изкопни работи на негова територия са открити надгробни паметници и дори древна колесница./novini.bg