Пловдив е домакин на Десетия юбилеен детски турнир по крикет на маса

На 10.06.2017 г. /събота/ от 10,00 часа в спортната зала на университета по хранителни технологии ще се поведе Х-ти Национален турнир по крикет на маса за деца със специални нужди.

КСУ „Олга Скобелева“ ще бъде за пета поредна година домакин на събитието, което се реализира с финансовата подкрепа  на Община Пловдив, Лайънс клуб – Пловдив, „Кока-кола“- България  и Ресторант „Марбея“. Гости ще бъдат представители на държавни, обществени и неправителствени организации.

Участници в турнира са деца и младежи с увреждания от Дневни центрове, Медицински центрове и Центрове за социална рехабилитация и интеграция в страната.

Началото на спортните занимания по крикет на маса в България е поставено от Саиф ур Рехман, който с помощта на обучени от него доброволци развива спортната дейност и в други градове.

Крикет на маса се практикува от деца с детска церебрална парализа, на колички, с трудна координация, аутизъм и забавено умствено развитие.

Играта на крикет на маса развива децата и младежите в следните области:

–         Работа в екип, координация, самочувствие, комуникативни умения, физическо и умствено развитие

–         Физическо развитие – контрол на движенията, нови умения и техники

–         Психологическо развитие – самоуважение, тактически умения и осъзнаване

–         Научаване да се брои, както и следене правилата на играта

Благодарение на спорта, децата с проблеми в развитието подобряват качеството си на живот и имат възможност за равно участие в дейността на общността.
www.plovdiv.bg