Борисов ще разговаря с канцлера Меркел

Развитието на двустранните отношения и сътрудничеството между България и Германия в рамките на Европейския съюз, са основните акценти в насрочената за днес в Берлин среща между премиера Бойко Борисов и канцлера Ангела Меркел .
Борисов ще търси подкрепа най-вече за приемането на България в Шенген.

Той ще настоява и за конкретна дата – 1 януари 2018 година. Германия вече е допуснала България в информационния масив на шенгенските държави и последната стъпка към пълно членство е и безконтролното преминаване на граници на хора и стоки.

Друга важна тема е кандидатурата на България за членство в езврозоната. По тази тема ще има и още срещи, като първата е на 26 юни с германския министър на финансите Волфганг Шойбле . Ще бъдат обсъдени мерките за преразпределение на бежанци, както и общата охрана по европейските граници. Отношенията на ЕС с Турция също са част от темите.

Снощи министър-председателят разговаря и с президента на Федералната Република Франк Валтер Щайнмайер . Двамата са обсъдили влизането на България в чакалнята за еврозоната и присъединяването на страната към зоната за свободно придвижване.Франк Валтер Щайнмайер е акцентирал на ролята на България в Европейския съюз и на Балканите.bnr