Младежи представят културното наследство на Пловдив по нов начин на зрящи и незрящи

Градското културно наследство на Пловдив ще бъде представено за зрящи и незрящи от младежи, които ще бъдат подготвени да реализират 3 интерактивни маршрута “Усети града” на 3-ти, 13-ти и 18-ти юни.

Участниците ще бъдат предварително подготвени в първото по рода си Обучение за водачи в интерактивен маршрут „Усети града” и ще се ангажират с проблемите за достъпа на хора със зрителни затруднения до градското културно наследство на Пловдив. Обучението ще бъде от 31 май до 2 юни 2017г., като желаещите трябва да се запишат до 29 май на https://goo.gl/forms/n0uwpQAPfIRDVbdc2

Интерактивните маршрути се преминават от най малко двама души, един е в ролята на водач, а другият е воден със затворени очи. Водените могат да бъдат както зрящи, така и незрящи и да предизвикат сетивата си. С помощта на пътеводител, водачът насочва и представя по сетивен начин културното наследство на Пловдив. За целта са нужни определени знания за интерпретиране и ориентация в градска среда, заложени теми в Обучението за водачи.

Маршрутите „Усети града” ще са отворени и безплатни за всеки. Подробности за часовете на провеждане ще бъдат обявени в страницата на организаторите.

Събитията са част от проекта “Усети града – подготовка на водачи и реализиране на интерактивен маршрут”, финансиран от Община Пловдив, дирекция „Култура и културно наследство”, който се организира от Асоциация за култура, етнология и антропология „Медиатор” с партньори Философско-исторически факултет на ПУ „Паисий Хилендарски” и Център за рехабилитация на слепи – гр. Пловдив.
www.plovdiv.bg