14 пловдивски художници рисуват столиците на Европа

Една трета от събраните от изложбата в галерия „Виа Артис“ средства ще отидат за ученически стипендии на Общество „Nota Bene“

14 именити пловдивски художници ще представят уникална изложба с картини от различните европейски столици. Благотворителната експозиция „Столиците на ЕС ЗАЕДНО с Пловдив – Европейска столица на културата 2019” ще бъде открита на

30 май 2017 г. от 18 часа в галерия „Виа Артис“ на ул. „Славянска“ №19 Творческата провокация е отправена към автори, които обикновено творят в различна сюжетна насоченост.

Идеята е художниците да представят по нов начин усещанията си и творбите си. Да изненадат своята публика с нови внушения и похвати. „Целта ни е тази изложба да се превърне в ежегодна като се привличат и други пловдивски автори. По пътя на изкуството ние търсим нови предизвикателства и нови публики, идеята ни е да има своеобразен културен обмен между различните творци и ценители на изобразителното изкуство“, казва галеристът Георги Танчев пред Trafficnews.bg.

Художниците са нарисували  по две творби, свързани и носещи името на европейски. Форматът на всички платна е 90х60 или 60х90 см. Столиците, които всеки е изобразил, са избрани чрез жребий.

Предизвикателството е прието от Ангел Пачаманов, Вихра Григорова, Геракси Гераксиев, Даниела Русева, Евгений Петров, Илиана Манукова, Лили Кючукова, Николай Няголов, Румен Нечев, Стефано Поповски, Христо Жеков, Христо Николов, Юли Шумарев, а френската авторка Елизабет Калмес освен родния Люксембург е нарисувала София и Пловдив.

Общо изложбата включва 30 живописни творби.

По желание на собственика на галерията една трета от събраните от продажбата средства, ще бъдат дарени за стипендии на Общество „Nota Bene“. Те ще бъдат отпуснати през следващата учебна година на талантливи ученици художници от Пловдив. Експозицията  ще продължи един месец.

Още от създаването си през 1998 г. заложено дори в името, в превод „Пътя на изкуството”, галерия „Виа Артис“ има амбиции и желание да показва изкуството в неговата безграничност и глобалност. Да търси нови предизвикателства и публики, да спомага за един своеобразен културен обмен между различните творци и любители на изобразителното изкуство.
www.plovdivtime.bg