Кметът на Асеновград с две обвинения, искат неговото и на гл. архитект отстраняване от длъжност

На кмета на община Асеновград Емил Караиванов са повдигнати две обвинения за присвояване в особено големи размери /по документи за 80 000 лева/ за почистване шахтите на територията на общината и за това, че не е спрял строителство на територията на групов паметник на културата „Метошката махала“.
Окръжният прокурор Румен Попов каза, че спрямо две разработки на ДАНС в община Асеновград, са извършени над 15 претърсвания и изземвания, през миналата седмица са били задържани 15 лица за 24 часа, а към настоящият момент има седем обвиняеми. Той посочи, че изнесената фактология се основава не само на СРС, но и на показания пред съдия на различни свидетели, дадени обяснения на обвиняем пред съдия, иззета документация, графология и огледи.

Първото обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери е за обществена поръчка за почистване на 3900 шахти в община Асеновград. Тази дейност от 2014 г. е извършвана от дружеството „Ерика Копр“ ООД, свързано с бизнесмена Николай Христев, като почистване в действителност не е извършвано. Според прокуратурата дружеството притежавало сертификат за почистване на шахти, специализирана техника, квалифициран персонал, а за всяко почистване е съставян приемо-предавателен протокол с невярно съдържание.

По случая иззетата специализирана техника са: един микробус, една кирка и две лопати, а квалифицираният персонал е само един служител. По случая са повдигнати обвинения на кмета на Асеновград, на длъжностното лице от общината, изготвяло документите с невярно съдържание и на Николай Христев, който е получавал парите за неизвършената дейност./bnr.bg