Пловдив ще бъде ЗАЕДНО на най-светлия и най-просветен ден

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост пловдивчани ще посрещнат „Заедно“, каквото е мотото на града за инициативата Европейска столица на културата – 2019.

По традиция празничното шествие на ученици, учители, общественици и граждани ще тръгне от хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“, но за първи път ще продължи до площад „Централен“ с шест сцени и програма по целия маршрут. Броят на сцените е шест, защото толкова са буквите в думата „Заедно“.

Кулминацията на празника ще бъде концертът пред бившия партиен дом с участието на всички пловдивски хорови състави, оркестъра на Държавна опера – Пловдив и учениците от Музикалното училище „Добрин Петков“. Заедно те ще изпълнят “Де е България?“, Химна на Пловдив и „Върви, народе възродени“, след което кметът Иван Тотев ще поздрави пловдивчани.
Преди празничното шествие в актовата зала на хуманитарната гимназия, където за първи път е честван празникът на Светите братя, учители и директори ще бъдат отличени с почетен знак и почетна значка на Пловдив и с грамоти. Пред паметника на братята Кирил и Методий митрополит Николай ще отслужи празничен молебен./bnr