Заедно на кирилица

Пловдив е първият български град в семейството на Европейските столици на културата, използващ кирилица. Кирилицата, която ни свързва заедно, но и ни отличава, изразявайки нашата индивидуалност.

Кирилизацията е ключов проект от програмата на Пловдив 2019. Инициативи като Европейска столица на културата ни дават възможност да представим българската кирилица пред Европа и света. Тази година Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е специален за нас, защото празнуваме #заедно 10 години от членството на България и използването на българския език като официален в ЕС.
Събитията се организират съвместно с Национална Художествена Академия, София, Дом на културата „Борис Христов“, Дружество на Пловдивските художници.
Изложбите са част събития по повод честването на 100-годишнината от рождението на проф. д-р Васил Димитров Йончев – учител, художник, теоретик и основател на българската шрифтова художествена школа и 120-годишнината на НХА.

ПРОГРАМА

Научноизследователската и творческа дейност на проф. Йончев
23 май – 27 май
Официално откриване: 23 май, вторник, от 17.00 часа
Дом на Културата „Борис Христов“

В изложбата се представя значимотото място на големия изследовател на историята и развитието на българските азбуки в българската култура и ролята му,
като основоположник на академичното образование по шрифт и калиграфия, за формиране на съвременния възглед за графичната форма на българската писмена система.

Нашите български букви между миналото и бъдещето.
Първоучители, учители, ученици.

23 май – 10 юни
Откриване: 23 май 17.30ч
Дружество на Пловдивски художници

Изложбата представя „Българската художествена школа по шрифтово изкуство“ – четири поколения художници на шрифта от 50-те години до днес и творби на студенти от магистърска програма „Шрифт“ към катедра „Книга и печатна графика“, реализирани по време на учебния процес в НХА.

Уъркшоп – 6 юни – начало: 11:00ч.
Дружество на Пловдивски художници

АудиториЯ е проект на катедра „Книга, илюстрация и печатна графика“ при НХА. Открит урок за ръкописния шрифт, за характеристиката на графичната следа, наименованията на видовете шрифтово писмо, българската система за класификация на семействата шрифт, за шрифтовата ни култура и пътя на съвременната българска кирилска азбука – новата официална азбука в системата за комуникация в Европейския съюз.
Ръководители – проф. Кирил Гогов и доц. д-р Илия Груев.
www.plovdiv.bg