Бежанците и мигрантите намалявали драстично у нас

Успокояване на бежанската ситуация вътре в страната и край границите й се регистрира в последните 6 месеца. „Над два пъти са намалели пребиваващите на българска територия бежанци и мигранти“, съобщи БГНЕС, позовавайки се на статистика на МВР. В същото време новият главен секретар на министерството Младен Маринов съобщи пред БНР, че е намялал и притокът на хора през този период. „На вход, основно по българо-турската граница, са задържани 377 нелегално пребиваващи, което е със 70% по-малко спрямо миналата година“, заяви той.

Данните на МВР сочат, че в страната се намират 3128 потърсили закрила чужденци. В бежанските центрове са настанени 2104 лица, в центровете на дирекция „Миграция“ още 562-ма, а на външни адреси – 462-ма. 1007 са изведените от България незаконно пребиваващи чужденци. 48.6% от тях са от Афганистан, а 28.2% от Ирак. 3000 мигранти обаче са успели да напуснат страната незаконно. Според прогнозите на вътрешното министерство до края годината у нас може да останат 1500 – 2000 бежанци, ако не се засили миграционният натиск.

Хората, които са настанени в центровете на Държавната агенция за бежанците, са предимно сирийци – 41%. Афганистанците са 27%, 21% са от Ирак. Афганистанците преобладават в центровете от затворен тип – 151 лица, следвани от пакистанци (125), иракчани (66) и сирийци (59).

Преди няколко дни стана ясно, че България е поискала допълнително финансиране от Европейската комисия за справяне с бежанския проблем. Сумата е над 400 млн. евро, предназначена основно за охрана на границата./СЕГА