Аз съм в другото такси, Добромир Банев

АЗ СЪМ В ДРУГОТО ТАКСИ
Добромир Банев

Стр.   160
Цена: 13 лв.
ISBN:  978-619-161-131-7

Книга за любовта, за всичките ѝ форми, превъплъщения и предизвикателства е „Аз съм в другото такси“ (издание на „Персей“) на популярния и обичан поет Добромир Банев. Тя обаче е нещо ново и различно не само за него, а и за литературата ни. Той е създал кратка проза, която притежава красотата, проникновението, стилистиката и въздействието, които сме свикнали да очакваме от стиховете му, и същевременно предлага наблюдения, случки, ситуации и прозрения за любовта.

Без любовта ние просто съществуваме, тя ще спаси света, тъй като е красотата сама по себе си. Забързаният град е фон, където можем да разкрием чувствата си пред другия, а леглото – място, в което делим тишината. Времето не съществува. Махалото на часовника отмерва разстоянието между страха и нуждата да обичаме.

Това е книга, която със сигурност ще държите на нощното си шкафче. Страници, които ще прелиствате където и да сте – дори в таксито, когато пътувате към някое обичайно място. За да установите, че в клишето няма нищо лошо. Рутината да се обичаме е най-невероятното нещо на света.

„Аз съм в другото такси“ е шестата книга на Добромир Банев след две самостоятелни и три в партньорство с Маргарита Петкова (тяхната „Абсурдни времена“ пожъна невероятен успех). Шест е число на любовта и според нумерологията, така че по-скоро става дума за поредната „нарочност“ на съдбата, в чиито закономерности авторът често споделя, че вярва. За разлика от досегашните му книги, в тази няма поезия – не и в нейния обичаен смисъл. Писателят е събрал на едно място кратка проза, която може да се възприема като дневник не само за преживяното, но и за онова, което мечтаем да ни се случи. Защото трябва да вярваме, че най-доброто наистина предстои.