Европейската нощ на музеите отваря врати в Пловдив

За 13-ти пореден път стартира Европейската „Нощ на музеите”. В Пловдив вратите на музеите и галериите са отворени за многобройните посетители.

Програмата е разнообразна и всеки може да избере любима локация.
В Стария град е ситуирана основната „Постоянна експозиция“ с произведения на изобразителното изкуство от 19-ти век до наши дни на ул. „Съборна“ №14А, постоянната експозиция „Икони“ на ул. „Съборна“ №22, двете постоянни експозиции „Цанко Лавренов“ и „Мексиканско изкуство“, както и временната изложба на художничката от Поморие Нели Тодорова – в сградата на ул. „Артин Гидиков“ №11.

Също с вход свободен днес е и Постоянната експозиция на Енчо Пиронков на ул. „Васил Кънчев“ №1. През целия ден и до 1.00 часа през нощта есвобобно може да се посети изложбата на Вълчан Петров, в Залите за временни експозиции на ул. “Княз Александър I“ №15.
От 20.00 часа ще се прожектират филми за художниците Златю Бояджиев, Димитър Киров, Георги Божилов – Слона, Йоан Левиев, Георги Бояджиев – Бояджана, Здравко Йончев, Лили Кичукова, Станимир Видев, Атанас Хранов, както и за създателя на архитектурния резерват „Старинен Пловдив“ Атанас Кръстев, останал в спомените на пловдивчани като Начо Културата.
Камерен хор „Иван Спасов“ ще изнесе концерт в Постоянна експозиция „Икони“ от 19 часа.

Един от акцентите включва и събитието „Всички на люлката“, което ще се проведе от 19 часа в Старинен град на ул.“П.Р.Славейков“ N 33 в Народно читалище „Иван Вазов“- 1904 г. Проявата включва експозиция на картини живопис от Ани Стоянова, ще бъдат представена поезията на Вили Цонева.

Музикалната вечер ще бъде с Бисерка Ангелова, вокал и Николай Бобчев, китара и саксофон. Вход – свободен./Bnr