В центъра на нацисткия скандал вече е Валери Симеонов

Вицепремиерът заплаши да съди „Сега“. Още един кадър на патриотите беше уволнен за неуместни „шегички“

Нацисткият скандал, разтресъл управлението, не стихна с уволнението на зам.-министъра на регионалното развитие Павел Тенев, а се разрасна. БСП, ДПС, „Воля“ и граждански организации поискаха оставката на вицепремиера Валери Симеонов, който защитавайки Тенев, обясни, че и той вероятно си е правил майтапчийски снимки в концлагера „Бухенвалд“.

Премиерът Бойко Борисов вчера бе принуден да уволни още един кадър на патриотите – Иво Антонов, шеф на дирекция в Министерството на обраната, който също има снимка във „Фейсбук“ с хитлеристки поздрав, но пред немски танк във Военноисторическия музей. Кадърът е отпреди три години, а появата му осуети назначаването на Антонов за зам.-министър от националистическата квота в кабинета „Борисов 2“. Тогава обаче той не беше уволнен, а просто по-малко повишен – до шеф на дирекция.
Самият Симеонов продължи да счита, че скандалът е изкуствен и цели атака на правителството. Той обяви, че ще съди вестник „Сега“, защото е манипулирал думите му, и се зарече да си подаде оставката само ако управляващата коалиция пожелае. Симеонов и вчера не се разграничи от уволнения Танев, а го защити – бил достоен човек и отличен специалист. „Благодаря му за достойното поведение. Естествено, че една нелепа шега няма място в биографията и в профила на една от социалните мрежи на един зам.-министър. Мисля, че на всички стана ясно, че човекът е почтен и добър професионалист. Когато е бил избиран за поста за зам.-министър, не съм го избирал по профила му в социалната мрежа, а съм го избирал по неговото професионални качества, в които нямам никакво съмнение. Съдбата на този млад човек е похабена, но той си има неговата професионална квалификация, неговата ерудиция и мисля, че ще може да се справи“, заяви още Валери Симеонов в Бургас.

Очаквано народните представители от „Обединените патриоти“ защитиха своя лидер. „Разговарях с г-н Валери Симеонов. Знаете неговата позиция – подобни думи не са изричани. Той ще си търси правата по съдебен ред“, заяви Борис Ячев. След което направо навърза „Сега“ в конспирация с БСП: „Според мен от страна на БСП това е опит да се отклони общественото внимание от скандалите, които има вътре в самата партия“. Колегата му Искрен Веселинов пък изрази недоумение защо всички се фокусирали върху думите на Симеонов, които „може да са признак на недобър тон, но не са оправдаване на фашизма“. А по повод „шегите“ на вицепремиера каза: „Г-н Симеонов е известен с чувството си за хумор“. Все пак Веселинов си позволи лека критика припомняйки, че на един вицепремиер обществото винаги гледа критично.

В сряда вечерта премиерът Бойко Борисов отказа да коментира думите на Валери Симеонов с аргумента, че не ги е чел. Но се опита да тушира напрежението около Павел Тенев с тирада, която повдигна нови въпроси за морала на хората, които управляват България. „Ако не беше на този пост и не беше такава ситуацията… Сигурно много хора го правят. (…) Убеден съм, че и вие като сте били командировки някъде, сте се шегували и сте правили такива неща. Човешко е!“, заяви Борисов. И насочи огъня към БСП, Корнелия Нинова и грубата шега за ДС на младия социалист Крум Зарков от март: „Къде бяха тези призиви, когато тя потупа по рамото Крум Зарков при неговата шега, че бил с ченгета да измъчва моя или нечий друг дядо. Ние си замълчахме тогава, но по телевизията те се шегуваха по брутален начин със съдбите на хората и продължават да се хилят. Разликата е, че Зарков още е депутат, а зам.-министърът със снимката вече не е зам.-министър“.

На следващата сутрин ГЕРБ вече започнаха да се разграничават по-категорично от снимките, но не и от Валери Симеонов. „Подобни снимки, подобни изказвания няма да търпим. Искам да се извиня на всички за това неудобство, в което изпаднахме. Правителството прави много по-добри неща, а ние трябва да коментираме подобни скандали, които под една или друга форма ще се генерират или ще се провокират. Ние трябва да бъдем коректни и искрени към обществото и пред вас, медиите“, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Разговарях само преди минути отново с Валери Симеонов. Той също ми каза, че подобни думи не е изричал пред журналистите, които са го написали. Не мога да бъда критерий за това какво е казал един човек, при положение че не съм присъствал“, измъкна се партийният заместник на Борисов.

БСП и ДПС поискаха оставката на Валери Симеонов. Под някаква форма за оттегляне на Симеонов заговори и „Воля“. „Подигравката, с която патриотите превръщат Бухенвалд в техния си „Дисниленд“, е недопустима. Те не са готови да участват във властта, кадрово и политически“, възмути се членът на ръководството Стефан Августинов. Буквално минути по-късно партийният водач Веселин Марешки даде крачка назад, прехвърляйки топката към Борисов: „Оставката на Симеонов трябва да я поиска този, който го е назначил“.

ДПС пък направо настоя националистите да излязат от властта. „Някаква дебелашка шега вкарва държавата в много неудобна позиция“, разгневи се депутатът Хамид Хамид.

Възмущение
Думите на Валери Симеонов бяха осъдени от организацията на българските евреи „Шалом“ и Централния израилтянски духовен съвет. „Станахме свидетели на грозна проява на неуважение към паметта на милионите невинни жертви, умъртвени в концентрационните лагери по време на Втората световна война. Подобно поведение демонстрира ниска политическа култура и безчувствие към най-голямата трагедия в човешката история. Буди съжаление и тревога, че подобни хора заемат ръководни постове в управлението на страната“, казаха двете организации.

Още „ценни“ кадри
„Пасмина“, „примати“ – така зам. вътрешният министър от квотата на „Обединени патриоти“ Стефан Балабанов нарича бежанците и ромите в свои статуси във „Фейсбук“, а заради протест на ромската партия ДРОМ съжалява, че протестиращите на са „понабити“, съобщи „Дневник“ след справка в профила му. Част от постовете са били изтрити веднага, след като и „Медиапул“ пусна информация за тях. Балабанов е бил зам.-кмет на Пещера от 2011 г. Преди това е бил в системата на МВР.