Радев, Цацаров и Цачева контраатакуваха Лозан Панов

Президентът Румен Радев, главният прокурор Сотир Цацаров и министърът на правосъдието Цецка Цачева минаха в едновременна контраатака срещу председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов вчера.
Ден по-рано Панов писа на Радев да е арбитър в скандала, предизвикан от срещата на Цацаров с издателя на „Сега“ Сашо Дончев в кабинета на Георги Гергов от БСП в ЦУМ, на която е оказан натиск върху Дончев за редакционната политика на вестника. Според него държавният глава има право да създаде комисия, която да направи проверка на случая.

От Велинград Радев отговори устно, че „в дневния ред на България не са крамолите във Висшия съдебен съвет“ и че буди недоумение фактът, че точно съдия №1 го призовава в разрез с конституцията да сформира комисия. „Президентът не е следовател или разследващ орган. Разбира се, г-н Панов се позовава и на Решение №25 от 1995 г. на Конституционния съд, че при определени политически ситуации президентът има право на извънконституционна намеса. Само че в своето писмо към мен спестява най-важното – какви са формите на тази намеса, а те много ясно са казани, тази намеса е чрез писмени и устни изявления. Ето нещо, което сега правя пред вас“, каза Радев.
Главният прокурор не пропусна също да нанесе удар по повод писмото на Панов до президента. В дълго становище, изпълнено с цитати от Панов, се казва, че той съзнателно очерня институцията, като я представя като „повлияна от корупционни практики“. „Оценяваме твърденията на г-н Панов като необективни и несправедливи за прокуратурата“, се казва в становището, в което са извадени 4 цитата от доклада на Брюксел, които държавното обвинение приема за похвални. „Дали председателят на ВКС би се произнесъл обективно, когато правораздава по дела, образувани по актове на същата тази прокуратура, чиито действия изначално окачествява като несъобразени със закона“, пита Цацаров.

Пред БНР Цецка Цачева заяви от Плевен, че не би си позволила да се меси в независимата съдебна власт. Поводът беше позицията на Калин Калпакчиев от ВСС, адресирана до Цачева и до Еврокомисията. „Има хора, които считат, че това е начинът, по който следва да се решават проблемите на съдебната система. Бих казала и обратно – без проблеми на съдебната система те не биха могли да съществуват“, каза язвително министърът, явно заемайки страната на главния прокурор. Според нея във ВСС няма разделение. В същото време вицепремиерът Екатерина Захариева заяви в Брюксел, че в съвета има дълбок конфликт.

По Нова телевизия Калпакчиев отново притисна Цачева да заеме страна по скандалите и да започне проверка на срещата на Цацаров. „Тя трябва ясно да заяви, ако не използва това свое правомощие, защо не го прави. Това не е прецедент, законът е предвидил правомощия на министъра, когато съдебната власт откаже да спази закона, както в случая ВСС“, заяви той.
Опонира му Димитър Узунов от ВСС, който нападна Панов, че е посещавал известна столична адвокатска кантора. Според Узунов подобна среща е също толкова компрометираща, колкото тази на главния прокурор Сотир Цацаров. Той обаче не каза защо лично не предлага такава проверка.

ПОДКРЕПА
Адвокатите от Инициативния комитет за адвокатска реформа (ИКАР) заявиха твърдата си подкрепа към Лозан Панов, Калин Калпакчиев и още четирима членове на ВСС, „дръзнали да изрекат на глас истинските тежки проблеми на съдебната система и да провокират дебат по тях“.

В отворено писмо адвокатите заявиха: „Когато правото е натикано в ъгъла, а сюжети с агнешки главички в стил „Дон Корлеоне“ се разиграват пред вратите на ВСС – нещо, отново оставено без каквато и да е институционална реакция,

българските адвокати не можем просто да наблюдаваме.“ В подкрепа на ВКС се включи и Съюзът на съдиите със свое обръщение, което „цели само едно – припомняне на нормалността с апел да се придържаме към нея“./СЕГА