Швейцарски журналисти очаровани от Пловдив

Пловдив беше част от маршрута на група швейцарски журналисти, които са на посещение в България до 10 май. Визитата им бе организирана от ОП „Туризъм“ – Пловдив в партньорство с ОИ „Старинен Пловдив“ и музеите в града.

Херберт Хубер и Жан Пиер Райнле са журналисти на свободна практика, които публикуват редовно в авторитетните „Ostschweiz am Sonntag“, „Zentralschweiz am Sonntag“ и „ Neue Zürcher Zeitung“, а Мартин Килхманн е журналист, който пише на тема „Вино“ във „Fallstaff“- популярно издание за пътуване, храна и вино. Те прекараха общо два дни в Пловдив, по време на които имаха наситена и интересна  програма. По време на престоя си, журналистите се запознаха отблизо с туристическите атракции на града и местната кухня. Гостите бяха особено впечатлени от античната история на Пловдив, традиционните ресторанти и местни деликатеси. Експозицията на  Регионалния археологически музей, Малката раннохристиянска  базилика, Античния театър, Римския стадион, Форума с Одеона на Филипопол и Небет тепе предизвикаха истински възторг в швейцарските журналисти, чиято програма включваше и разходка из живописните улички на Стария Пловдив. Там те бяха силно впечатлени не само от  фасадите, но и от интериора на възрожденските къщи. С огромен интерес разгледаха къщите на Лука Балабанов, Степан Хиндлиян, Никола Недкович  и богатата експозиция на Регионалния етнографски музей.

За да запознаят журналистите с кулинарните ни традиции, организаторите  бяха подбрали ресторанти с традиционна българска кухня. Швейцарците споделиха прекрасните си впечатления от  духа и атмосферата на бъдещата културна столица на Европа през 2019 година. Освен Пловдив, посещението в България включва и градовете София и Казанлък.
www.plovdiv.bg