„Мистерията на българските гласове“ изнася концерт на Античния театър

На 8 юни легендарният хор ще изпее новите си песни заедно с Лиса Джерард от „Dead Can Dance”

Легендарният хор „Мистерията на българските гласове” ще изнесе специален концерт на Античния театър в Пловдив на 8 юни.  Наскоро народните певици се завърнаха от успешното си турне в Щатите. След месец ще представят за първи път новия си репертоар, който ще излезе в албум през есента. За големите концерти на „Мистерията на българските гласове“ през юни в България ще пристигне Лиса Джерард.

Обновеният репертоар на най-известния български фолклорен състав е събитие, тъй като последните композиции, създадени специално за „Мистерията на българските гласове“, са от края на 1990-те. След това хорът е издавал сборни дискове, участвал е в албуми на други артисти и в записите на музиката към филми и видеоигри, но не е изпълнявал изцяло нов репертоар.

В амбициозния проект участва и изключителната Лиса Джерард от „Dead Can Dance”, която по време на записите в българското студио заяви, че това за нея е сбъдната мечта, тъй като преди много години е слушала хора в Лондон и след концерта на „Мистерията на българските гласове“ си е казала, че това е върхът, за който една певица и един глас може да мечтае в изпълнителското изкуство. Затова Лиса не крие искреното си вълнение от предстоящите събития в София и Пловдив, когато тя ще излезе на сцената до своите вдъхновителки.

Произведенията, които публиката на двата концерта ще чуе, са дело на композитора Петър Дундаков, Лиса Джерард и ирландския композитор Джулс Максуел. В допълнение ще прозвучат и известни  заглавия от репертоара на Лиса Джерард и „Dead Can Dance”, между които „The Host of Seraphim” на „Dead Can Dance”, „Now We Are Free” от филма „Гладиатор” и други.

Освен „Мистерията на българските гласове“, на сцената на 6 и 8 юни ще излязат също и немските перкусионисти Дейвид Кукерман и Себастиан Флаиг, Петър Миланов (китара), Христина Белева (гъдулка), Димитър Карамфилов (контрабас), бийтбоксърът SkilleR и изпълнители от Софийска филхармония.
www.povdivtime.bg