72 салюта в небето над Бунарджика в Деня на Европа

Европа отбелязва утре – 9 май, 72-годишнината от края на Втората световна война. Денят е  определен като Ден на победата и Ден на Европа.

Той бележи края на Втората световна война в Европа, но на запад Денят на победата над фашизма се чества на 8 май. Причината за това идва от разликата в часовото време. Късно вечерта на 8 май Уинстън Чърчил и Хари Труман обявяват края на войната в Европа, което е в ранните часове на 9 май по московско време. Денят на Европа е посветен на мира и обединението в Старата госпожа.

На същата дата Православната църква чества и едно друго важно за целия християнски свят събитие – Пренасяне мощите на св. Николай Мирликийски Чудотворец от гр. Мира, Мала Азия в гр. Бари, Италия. Българският народ почита този празник като Летен Никулден.

Градът под тепетата ще събере подобаващо и трите повода на самата дата 9 май, вторник, 2017 г.

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще възглави архиерейска света Литургия от 9:00 часа в храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец” в  кв. Смирненски.  След края на службата за Пренасяне мощите на Св. Николай Мирликийски Чудотворец, Дядо Николай ще се присъедини към панихидата на Руското гробище в Централния траурен парк на Пловдив. Там ще бъдат поднесени венци и цветя на 44 –те паметника на загинали руски войници. Церемонията започва в 12,30 часа.

Не само Пловдив, а цели 38 български града, се включват тази година в парада на Безсмъртния полк. Началото на шествието е от 11:00  часа пред Дома на културата „Борис Христов”, където се очакват над 300 души – наследници на участниците в борбата срещу фашизма (1923-1945 г.), които да потеглят с техни портрети към върха на хълма. При пристигането на Пловдивския безсмъртен полк на тепето, там вече ще е започнала музикална програма.

Още в 12,30 от улицата пред ресторант „Малък Бунарджик“ ще има осигурени бусове, които да извозват по-трудноподвижните граждани и гости към върха.

В официалната церемония от 13 часа пред паметника на Альоша ще се включат Посланикът на Русия у нас Н. Пр. Анатолий Макаров, който ще произнесе слово; Посланикът на Казахстан в България Н. Пр. Темиртай Избастин; Почетният консул на Руската федерация в Пловдив, под чиято егида са честванията, г-н Георги Гергов; Кметове на общини от Пловдивска и съседните области, както и космонавтът – изпитател Урал Султанов.

Всеки ще може да разгледа полевата кухня, военната палатка и оръжейни експонати, които ще са изложени на площадчето в подножието на стълбите към Альоша, както и да си направи снимки за спомен. Съорганизаторите от „Авиамаш“ ЕООД са осигурили възможност за изкачилите стръмния път към върха, да могат да опитат истинско военно меню, с което са се изхранвали войниците по време на Втората световна война – купичка гречка, сандвич и чашка с водка.

Кулминацията на честванията ще е уникално светлинно шоу. Вечерта на 9 май от 20 часа заря със 72 огнени салюта ще украси небето високо над паметника на Альоша на Бунарджика.
www.gustonews.bg