Правила за смешно поведение, Емил Хакъл

ПРАВИЛА ЗА СМЕШНО ПОВЕДЕНИЕ
Емил Хакъл

Стр.    144
Цена: 10 лв.
ISBN:  978-619-161-123-2

Забавна и иронична, чак тъжна – това е „Правила за смешно поведение”. В нея главният герой полита за първи път в живота си с парапланер. Понася болката от раздялата завинаги с баща си. В търсене на себе си се изгубва в делтата на Дунава.

Трите истории от „Правила за смешно поведение” са взаимно преплетени точно като каналите на Дунав, преди да се влее в Черно море. Сюжетните нишки са безброй, макар че главната е тази за преоткриването на собствената си същност. И за невъзможността да попаднеш на себеподобни в един свят, който все по-малко разговаря. Затова и най-сериозният диалог в „Правила за смешно поведение” се води чрез есемеси. Най-важните заключения пък идват след най-абсурдните преживявания.

Препоръчваме ви тази книга, ако искате да сложите ред в собствения си живот. Защото тя сякаш сканира най-важните ни мисли – за това страшно ли е да останем сами; доколко изглеждаме смешни в живота си; също и кога настъпва краят на света.

Емил Хакъл – един от най-уважаваните и продавани чешки автори днес, сервира отговорите без претенции, но и безкомпромисно. Затова и книгата му ни развеселява, ядосва, натъжава… Но в никакъв случай не ни оставя безразлични.

Автор и на преведените у нас „За родителите и децата” и „Истинско събитие”, Хакъл пише в творбите си най-вече за самотата. Героите му често посягат към успокоителните – или поне толкова често, колкото и към бутилката. Но не са аутсайдери. Емил Хакъл пише така, че в главната роля на книгите му да сме самите ние. Това се оценява и от критика, и от читатели. През 2003 г. „За родителите и децата” печели най-голямата чешка награда за проза „Магнезия Литера”. „Истинско събитие” повтаря успеха й през 2014-а. „Правила за смешно поведение” също събира много добри оценки – наред с номинацията за „Магнезия Литера”, тя печели не по-малко престижната награда „Йозеф Шкворецки”. Втора е и в анкетата за книга на годината на в. „Лидове новини” през 2010 г.