В Смолян за 48-ми път стартират Майски културни тържества

За 48-ми път в Смолян стартират традиционните Майски културни тържества, като началото им ще бъде дадено с концерт на Духовия оркестър. В празничния афиш на Смолян включва честване на 100 г. от рождението на свещеник Константин Канев и отбелязване на 75-годишния юбилей на Валя Балканска.

Делото и творчеството на покойния отец Канев от с. Момчиловци ще бъде представено на юбилейно честване на 20 май в родопското село, а смолянски театрали ще играят в спектакъл по негови разкази. На 3 май в залата на Държавния архив в Смолян ще се отбележат 80 г. от създаването на Дружба „Родина“.

С наситена програма в Майските културни тържества участва Клубът на дейците на културата /КДК/. В изложбената зала на клуба ще се покажат творбите от пленера „Пампорово 2017“ с участието на акад. Светлин Русев. На 10 май в КДК ще гостува с клавирен концерт дуото Велислава Карагенова и Катя Василева.

Майските музейни празници започват в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ на 20 май, когато е обявен Ден на отворени врати за постоянните експозиции и временни изложби. В програмата са включени и гостуващите събития – изложба на „невъзпитаните“ карикатуристи и представяне на екипа на вестник „Прас прес“, изложба от Първия пленер по живопис „Пампорово 2017“, представления на театрите от Кърджали и Ямбол, концерт-спектакъл на Симфоничния оркестър-Плевен.

„И тази година общината е подготвила богата и разнообразна програма, която ще превърне Смолян в символ на изкуството, таланта, творчеството и красотата. Майските културни тържества ще ни дарят с красиви преживявания и незабравими мигове“, коментират организаторите от Община Смолян.

Кулминация на тържествата е празничната програма на 24 май в Смолян. На тържеството ще бъдат връчени Годишните награди на Община Смолян на отличени дейци на изкуството, културата и просветата.
В програмата са включени и редица празници на селата в общината.
www.dariknews.bg