Трудно е да бъдеш Бог, Аркадий и Борис Стругацки

ТРУДНО Е ДА БЪДЕШ БОГ
Аркадий и Борис Стругацки

Стр.   206
Цена: 10 лв.
ISBN: 978-954-282-321-6

Върху устоите на фантастиката, братя Стругацки пишат роман, който победи и надживя абсурдния, измислен обществен строй, в който самите те бяха принудени да съществуват. В този смисъл – техният талант е двоен. 

Захари Карабашлиев

Аркадий и Борис Стругацки са среднай-великите имена в руската фантастика, а „Трудно е да бъдеш бог” се счита за една от най-важните им творби.

В период, когато научната фантастика е била единственият начин за писателите в Съветския съюз да отправят критика към режима, „Трудно е да бъдеш бог” изпъква като възхвала на стремежа към свобода и критика към овчедушното примирение с неправдите на тоталитаризма.

В далечното бъдеще,когато на Земята вече съществува съвършеното общество, Антон е изпратен на планета, където технологичното  и социалното равнище са на нивото на Средновековието. В сравнение с местните хора, той е невъзможно силен, непобедим, божествен, но инструкциите му са ясни: няма право да се меси, няма право да влияе, няма право да убива. Мисията му е да предава развитието на това общество и да го изследва в сянка. Въпреки неправдите, на които става свидетел.

Когато светът се срива пред очите ти, когато умират невинни, всяка надежда е стъпкана и сивотата и отчаянието заплашват да те погълнат, когато си длъжен да останеш безучастен наблюдател на страданието, тогава осъзнаваш колко трудно е да бъдеш бог.