Тайното писание, Себастиан Бари

ТАЙНОТО ПИСАНИЕ
Себастиан Бари

Стр.    268
Цена: 15.90 лв.
ISBN:  978-619-7055-35-1

ТАЙНОТО ПИСАНИЕ – това са две разтърсващи в красотата и трагизма си изповеди, два лични дневника, белязани с много страсти, с много любов, предателства и скръб.

Като млада Роузан Макнълти се слави като най-красивото и желано момиче в Слайгоу. В залеза на живота си, малко преди да навърши сто, тя решава да опише перипетиите и личната си болка и да скрие това „тайно писание“ под дъските на пода в болничната си стая. Психиатърът доктор Грийн, на чиито грижи е поверена, трябва да прецени доколко тя е в състояние да се върне в „общността“, тъй като предстои психиатричната болница да бъде преместена в нова сграда, и затова се нагърбва да разплете кълбото от загадки и премълчани истини около тази тайнствена жена без близки и роднини. И научава много не само за Роузан, но и за себе си.

Така пред нас изниква един вълнуващ, пленителен и жесток свят, където красотата е двуостър нож, а религията и политиката не са друго освен параван за двуличие и поквара.

През май по екраните излиза екранизацията на романа с Руни Мара и Ванеса Редгрейв в главните роли и с режисьор Джим Шеридан с шест номинации за „Оскар“.

Себастиан Бари (р. 1955) е един от най-талантливите ирландски писатели от новото време. Откроява се с изящния си поетичен стил и изумителните образи, които изгражда. „Тайното писание“ е удостоено с наградата „Коста“ – Книга на годината за 2008-а, и е сред финалистите за наградата „Ман – Букър“.