Награждават победителите от пролетния етап на кампанията „Грамотни ли сме?“

Награждаването на победителите от пролетния етап на кампанията „Грамотни ли сме?“ ще се проведе в сградата на Общински детски комплекс, бул. „Шести септември” №193, на 28.04.2017 г. (петък) от 14,00 часа.

Най-добре представилите се 104 ученици ще получат специализирана литература – „Практическа граматика – нови правила“. С „Официален правописен речник на българския език“ се награждават и най-добре представилите се 3 училища – ЕГ „Иван Вазов“, МГ „Акад. Кирил Попов“ и СУ „Св. Патриарх Евтимий“.

На 31.03.2017 г. се проведе пролетният етап за 2017 г. от кампания „Грамотни ли сме?“, организирана от Община Пловдив, отдел „Образование“, съвместно с Център за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс – Пловдив (ЦПЛР – ОДК).

Целта на кампанията е да се провери нивото на грамотност на участниците, свързана с компетентностите, които трябва да са придобили в обучението си по български език до съответния етап. Тестовите варианти за двете възрастови категории (VІІ клас и ХI – ХІІ клас) са съобразени с образователната степен на учениците. Всеки от тестовете е разработен по моделите на изпитните варианти за национално външно оценяване и държавен зрелостен изпит, като включват само въпроси от модулите, свързани с изучения материал по български език. Разнообразните типове задачи от отворен и затворен тип провокираха участниците да покажат до какво ниво са овладели правописната, граматичната, пунктуационната и лексикалната норма в съвременния български книжовен език.

В кампанията „Грамотни ли сме?” взеха участие общо 700 ученици, съответно от VІІ клас 377 ученици и от ХI – ХІІ клас 323 ученици от 37 общински, държавни и частни училища.
www.plovdiv.bg