5-годишни читатели чакаха на опашка за „Книги за смет“

„Смет са мръсни работи, а от книгите ставаме все по-богати с думи“. Така Самуил, който е на 5 години и половина и много се гордее, че ще стане скоро на 6, обобщава смисъла на кампанията „Книги за смет”. Към обяд момчето чакаше чинно с майка си  на опашката, за да предадат насъбраните пластмасови отпадъци и да получат срещу това книга.

Книгите ни правят все по-умни и по-умни, а освен това са хартия”, продължи Самуил, на когото е обясняван смисълът на рециклирането, но на този етап му е трудно да го формулира. Предпочитаният от него начин да става все по-богат с думи е да му четат историите за костенурката Франклин.

4-годишната Вики не знае какво е смет, но обяснява, че книгите са „книжки”. Обича да й четат, като любимата й история е за Елза и Ана от „леденото кралство”. И понеже не е наясно какво е смет, й е трудно да диагностицира по този начин старата си детска кухня, приготвена от родителите за полет в контейнера. Момиченцето се опита да даде отпор, на в крайна сметка преживялата много готвене на кукли и плюшени играчки кухня отиде в казана, а Вики беше заведена да си избере книга като компенсация.

3-годишният Никола и 2-годишният Стоян, който още е в количката, също чакат своя ред с майка си. Малкият е в процес на проговаряне, а големият вече произнася цели изречения, но толкова го  е срам, че разговорът за книги и смет така и не потръгва. „Знаят какво е боклук, защото носим голяма част от изпочупените им играчки”, вади го от неудобната ситуация майката.

9-годишната Моника  също се затруднява с думата „смет”, но в крайна сметка казва, че това са отпадъци. Лично е събрала пластмасовите шишета и кутии, които носят с майка й, защото обича книгите и се радва, че ще получи по този начин още една. А иначе обича да чете „Патиланско царство”.

Хит сред книгите, които получават предалите минимум 1 кг пластмасови отпадъци, тази година са „Тайната градина” на Франсис Бърнет и „Белият зъб” на Джек Лондон.

Петото издание на кампанията „Книги за смет” регистрира голям интерес, като опашката започна още с разполагането на контейнерите за пластмаса и  монтирането на шатрата с книгите за награда в 10 часа и продължи до самия край в 13 часа. Тази година има много повече хора, със сигурност ще надминем резултатите от 2016-а и дори успеха на кампанията в София, прогнозираха организаторите. Замяната „Книги за смет” се провежда на 23 април – Световния ден на книгата  и авторското право. На тази дата през 1616 г. умират двама от най-големите автори в световната литература – Шекспир и Сервантес.
www.marica.bg