Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова става „Рицар на книгата“

На 25-и април в 19:00 часа в Централното фоайе на Музея за история на София Асоциация „Българска книга“ /АБК/ ще връчи почетната статуетка „Рицар на книгата“  за четиринадесети път. Наградата се присъжда за изключителни заслуги в областта на книгите и четенето през предходната година, като носител на званието за 2016 г. ще стане г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община.

     В началото на 2017 г.  българските издатели и книготърговци, членуващи в Асоциация „Българска книга“, присъдиха званието „Рицар на книгата“ на кмета на Столична община, г-жа Йорданка Фандъкова, за „дългосрочен, съзнателен ангажимент с каузата на българската литература и нейното адекватно разпространение и популяризиране. За подкрепата, оказвана към издателите, респективно към авторите и читателите, допринасяща за разширяването на културната перспектива на града, обмена на културни модели и практики, създаваща условия за разнообразни форми и партньорства между творци.“

    Наградата „Рицар на книгата” е учредена през 2004 г. от издателство „Сиела“. След 2006 г. правата за организиране на събитието и връчване на наградите са прехвърлени на Асоциация „Българска книга”. Тя е най-голямото обединение на книгоиздатели и книготърговци в страната, в което членуват 118 юридически лица, произвеждащи над 90% от книжната продукция в България.

    Наградата се връчва по случай Световния ден на книгата и авторското право под егидата на ЮНЕСКО (23-ти април), като в България този ден бележи и края на Националната кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите“, започваща на 2-ри април, Международния ден на детската книга.

      Кампанията се организира от Асоциация „Българска книга“ в партньорство с Българската библиотечно-информационна асоциация и Министерството на образованието и науката, като е част от Календара на културните събития на Столична община за 2017 г.

    Церемонията по връчване на наградата „Рицар на книгата“ ще се състои на 25-ти април, вторник, от 19:00 в Централното фоайе на Музея за история на София, в присъствието на миналогодишни носители на званието и официални гости. Водещ на церемонията е Стефан Щерев, с музикалното участие на джаз формация „София“.