Рециклирай пластмаса – вземи книга

Инициативата подтиква младите хора да събират разделно отпадъци. Пловдивчани ще могат да донесат ненужните пластмасови отпадъци и да получат книга по избор от предварителната селекция на заглавия

В Пловдив ще се проведе кампанията „Книги за смет”.  Инициативата ще стартира в 10:00 часа и ще продължи до 13:00 часа в неделя, 23 април. Кампанията с екологична насоченост има за основна цел да привлече децата и младите хора към усилието за разделно събиране на битовите отпадъци и намаляване на обемите от отпадъци, които се депонират. В този ден пловдивчани ще могат да донесат ненужните пластмасови отпадъци на площад „Стефан Стамболов“ (до детската въртележка), за да получат книга по избор от предварителната селекция на заглавия.

За участие в кампанията е нужно да съберете и предадете един килограм пластмасови отпадъци. В замяна ще получите талон за безплатна книга от щанда с предварително подбрани заглавия в деня на събитието.  Всеки, предал два или повече от два килограма, ще получи и втори талон. Това е максималният брой книги, които един участник ще може да вземе, независимо от обема на предадените отпадъци, уточняват организаторите.

В най-мащабното издание досега във връзка с петгодишния юбилей са предвидени някои съвсем нови активности, свързани с пластмасата, рециклирането и спешната необходимост от по-сериозно отношение на гражданите към околната среда.

За първи път кампанията ще представи в десет града специална пътуваща изложба „Plastic Paradise”, алармираща за вредите от пластмасата върху животните, птиците и морските обитатели, а също и пътуваща инсталация „In Love We Trash”, създадена изцяло от рециклирани найлонови торбички, дело на испанския арт колектив Basurama, с подкрепата на Посолството на Испания и Институт Сервантес.

Сред тазгодишните активности ще бъдат също и прожекция на филма „A Plastic Ocean”, работилница за деца „Супер –герои” с рециклирани материали и др.

Акцент ще бъдат произведенията, посветени на животните, в специфичен тираж ще бъдат издадени „Доктор Дулитъл”, „Белият зъб”, сборник „Приказки за животни”, „Червената Шапчица”, а също и неиздавани до сега книги от български автори.

За първа година кампанията „Книги за смет” ще предлага разширен избор от заглавия също и в електронен вариант. Освен напечатани книги, зелената инициатива вече ще раздава и талон за 2 безплатни елекронни книги, в замяна на всеки килограм предадена пластмаса по време на събитието.

Събраните отпадъци ще бъдат допълнително сортирани според вида пластмаса, след което ще преминат процеса на рециклиране, за да заживеят своя нов живот.
www.podtepeto.com