Да мислим и живеем вселенски

Албена Михайлова е български художник, артист, авангардист. Живее и работи в Базел, Швейцария.
Работи еднакво добре графика, скулптура, инсталация и видеоарт. Една от първите жени авангардисти у нас.

Албена Михайлова е родена в Пловдив.
През 1988 прави специализация в Лайпциг, ателие „Рьослер”. Тя е от основателите на авангардната група „Ръб”, чрез която артисти от Пловдив протестират срещу конвенционалността в изкуството. Албена Михайлова-Бенжди, е авангардист по рождение.
През 1998 завършва майсторски клас по видеоарт в Базел и остава да живее и твори там.

Преди Великден в интервю за Радио Пловдив Албена Михайлова разказа за пътуването си до Берлин, където представя своя филм „Дистанция”.
„Нещата, които се случиха в Берлин бяха много динамични. Ежедневието там протича по друг начин. Градът е много обновен. Предложението от културна програма е огромно.
Стари фабрики са превърнати в културни центрове и галерии. Всичко това съчетано с пожекцията на моя филм и изложбата, която направих създаде усещане, че една седмица е равна на два месеца.

Прожекцията се случва в бивша фабрика за хляб, която от 1972 е културен център. Намира се на легендарния за киното Калигари плац, където преди 100 години е заснет филма „Кабинетът на д-р Калигари”. Вътре има много традиция, вещи, обекти и плакати свързани с този филм-авангарден за времето си, много иновативен филм.
Много силен импулс получих, това не са нови неща, но получих потвърждение, че трябва да ги направя.”

Албена Михайлова коментира и информациите за мерките за сигурност преди Великден в Берлин: „Аз не видях нищо обезпокояващо. Площада, на който се случи по Коледа атентата си функционира съвсем нормално. Не видях униформени и мерки за сигурност струпани на едно място. Дали дискретно го правят или хората наистина са спокойни. Те са уверени в ежедневието си. Това е силата, да игнорираш страха. Беше много спокойно.
…Искам да кажа нещо за Вселената. Моето пожелание е всички да мислят по вселенски, да виждат общото между нещата, между националностите, между хората, да се държат заедно. По този начин да бъдат едно вселенско общество.”