Пловдив се включва в програмата за българското председателството на ЕС

Изгледите Пловдив да се превърне във втори център на българското председателство на Европейския съюз през 2018-а са все по-ясни. Активната дейност по подготовката на това председателство тече с пълна сила, разбра Под тепето.

Припомняме, че по искане на Община Пловдив представители на града бяха включени в групата за подготовката на председателството на национално ниво, заедно със специалисти от всички държавни институции и Община София. Представител на Община Пловдив в разширените сбирки  на работната група по подготовката на предстоящото председателство е зам.-кметът по култура Амелия Гешева.

„Няма как Пловдив да не бъде част от програмата за председателството, не само защото е втори по големина град в България. Това е изключително важно, тъй като говорим за програма култура, а ние ще бъдем Европейска столица на културата през 2019(ЕСК). И за нас е изключително важно да получим промоцията през председателството и да покажем част от своята програма, както и чрез различни събития, посветени на самото председателство,“ коментира Амелия Гешева в отговор на въпроса има ли шанс наистина Пловдив да бъде втори център на българското председателството.

Един от проектите, които работната група коментира, е важно да се случи и той вече е заложен в програмата за ЕСК – този за кирилизацията, уточни Гешева. Тя напомни, че предстои през 2018-а г. среща на градовете, които са били културни столици на Европа, и този акцент също е заложен в самата програма.

„Има дебати разбира се, кое как да се случи, кой е най-добрият вариант. Надявам се сравнително бързо да има и краен резултат, чрез които всъщност да бъде направена и заявката за средства към националния бюджет.

Извън програмата, която се работи в сферата на културата, всяко едно друго ведомство също изготвя своя. Надявам се, че Пловдив ще бъде акцент и в програмата, която е свързана с развитието на индустрията, икономиката, транспорта. Неща, в които Пловдив има какво да покаже, а държавата да се гордее от това, което се прави тук на наша територия,“ каза още ресорният зам.-кмет.

Работните срещи на групата по подготовка на председателството продължават.
www.podtepeto.com