Дом на пловдивската опера за 60 млн. лв. строят в Панаирното градче

Дом на операта ще бъде построен в пловдивския панаир.

Това стана ясно след проведената по-рано среща в Община Пловдив, на която присъстваха кметът Иван Тотев, бившият министър на културата Вежди Рашидов, мажоритарният собственик на Международния панаир  Георги Гергов и Председателският съвет на ОбС на града.

За целта на сесията си в четвъртък местният парламент ще трябва да приеме дарените на Пловдив от държавата акции от капитала на „Международен панаир Пловдив“ АД, които единодушно отхвърли миналото лято. Припомням, че със свое решение Правителството разпредели държавният дял в дружеството между Пловдив – 20,63% и Варна – 29%. Тогава старейшините на града на тепетата счетоха, че това е направено по неясни критерии и е обидно за Пловдив.

Ако ОбС сега одобри предложението, ще бъде сключено тристранно споразумение – между Общината, Георги Гергов и Министерството на културата за изграждането на залата на мястото на сегашната Палата № 1, поясни Тотев. По думите му, това партньорство е много важно за Общината, защото ще даде възможност за публични инвестиции в културни пространства и територии.

Теренът, на който ще бъде изграден Дом на операта, е с площ от близо 5 дка. До избора на мястото се е стигнало, след като са били отхвърлени други три предложения като неподходящи – до Захарния комбинат, край Щаба на армията и до бензиностанцията на моста на Адата.

Инвестицията ще е между 50 и 60 милиона лева, които могат да бъдат заделени в държавния бюджет в рамките на три години, обясни Вежди Рашидов. Общината също ще се включи в строителството със собствени средства.

 Георги Гергов заяви своята готовност да предостави имота, като подчерта обаче, че ако там не бъде построена опера, Палата № 1 ще остане на Панаира.
www.dariknews.bg