Странджански обичай „Филек“ – Малко Търново

noviniДа запазим уникалния български фолклор!

Филеците са типично странджански игри. Най-обичани били от младежите и се провеждали по време на Великите пости. Тогава не се правят хора, защото се жалее Господ. Няма музикални инструменти, но затова пък игрите са изразителни, пълни с младежка буйност и безгрижие и се играели на обширни извънселски поляни и по-рядко на мегдана. От Тодоровден до Лазаровден (42 дни) всяка неделя на момите и момците се дава възможност в самостоятелни игрови действия да установят близост, да изберат своя бъдещ партньор и да изразят предпочитанията си.

 


Сред най-изпълняваните игри са: „Завъртане“, „Провиране“, „Нека, нека върви“, „Игра на въже“ и др. Съпроводени са от песните: „Жераве, вие бураве“, „Синджир бяло Раде“, „Калю порталю“ и др. Най-колоритни остават надпяванията, изпълнени с много хумор.

Вече пет години в град Малко Търново се възстановяват игрите Филек. Изпълняват се не само от младежи, а се включват пет поколения малкотърновци. Така по естествен начин се заплита нишката на приемствеността при изпълнението на ритуала и той става по-колоритен и запомнящ се.
www.opoznai.bg