Инж. Пламен Панчев: Инвестициите в „Тракия икономическа зона“ достигнаха 357 млн. лв. през 2016 г.

Инж. Панчев, в последните години Пловдив се превърна в най-развития индустриален център на България благодарение на успешния проект „Тракия икономическа зона“ (ТИЗ). Колко инвестиции и нови работни места привлякохте през изминалата 2016 г., благоприятен ли беше бизнес климатът в страната?
– В 9-те общини, които са в обхвата на „Тракия икономическа зона“ – Пловдив, Асеновград, Калояново, Куклен, Марица, Първомай, Раковски, Родопи и Стамболийски, инвестициите са 357 милиона лева, а откритите нови работни места – 3075.
„Тракия икономическа зона“ е обединение, публично-частно партньорство, единствено по рода си в България, което дава добър пример как бизнесът и общините заедно може да бъдат успешни. Благодарение на създадената симбиоза се изгради не само благоприятен бизнес климат, работи се съвместно за привличането и задържането на инвеститори, но заедно се решават проблемите, свързани с професионалното образование и квалификацията на работната ръка. Успешното сътрудничество за развитието на „Тракия икономическа зона“ между 9-те общини, 2-те сдружения – „Клъстер Тракия икономическа зона“ и „Клъстер информационни и комуникационни технологии Пловдив“, и бизнеса показа как се реализира на практика публично-частното партньорство.

Кои компании през миналата година откриха нови производствени бази или разшириха съществуващите вече в района на Пловдив?

– Ще посоча част от фирмите. Американската Sensata Technologies, номер 1 в света в производството на сензорни и електрозащитни устройства, приключи първия етап на предприятието си в зона „Марица“, част от ТИЗ. То бе открито официално на 8 април 2016 г. „Сенсата“ строи тук, защото според Томи Вер Елст, генералния мениджър за България, „Тракия икономическа зона“ е комбинация от фактори: близо до магистралата, има летище, гарантиран достъп до електричество и цялата инфраструктура, подкрепата на местната власт, а близостта до Техническия университет дава необходимите квалифицирани кадри“. Предвижданията са до 2 години в „Сенсата“ да бъдат наети 1200 работници.
Нов инвеститор в ТИЗ е и производителят на кормилна и задвижваща техника „Вили Елбе аутомотив България“ – дъщерна фирма на германската Willi Elbe Gelenkwellen, която през май 2015 г. купи близо 20 дка край гр. Куклен. Сега вече приключва строителството на новия си завод.
Германският производител на машини, консумативи и софтуер за хранително-вкусовата индустрия INTRAMA купи над 20 дка в индустриална зона „Марица“ и започна строежа на своята нова производствена база. Заводът трябва да отвори врати през тази година. Новооткритите работни места ще бъдат около 110.
Първа копка на завод на водещия световен производител на осветителни тела германската компания Osram край Пловдив направиха на 22 март 2016 г. Предприятието се очаква да заработи през 2017 г. и ще открие над 900 работни места.
Белгийската компания Malmar нае през миналата година 1000 кв.м площ, като планира през 2017 да започне строителство на собствено предприятие в ТИЗ. Компанията произвежда части за офроуд и тежкотоварна техника.
Българската „Биофреш“ построи модерна база в зона „Марица“, включваща производство на продаваната и в Китай маркова козметика от розово масло, роботизиран склад и офис помещения.
В близост до „Биофреш“ и до магистрала „Тракия“ са 2-те халета на „Елена Пропъртис“ и „Сенсор“, които със своята стратегическа локация са изключително примамливи за компании, развиващи своите дейности в сферата на търговията, леката промишленост, складова и спедиторска дейност.
Най-добрият знак, че „Тракия икономическа зона“ е мястото на успешния бизнес, е фактът, че вече инвестиралите тук разширяват дейността си, продължават да инвестират втори, трети, четвърти път.
Един от най-големите работодатели в Пловдивска област – немската фирма „Либхер“, откри логистичен център през април 2016 г. По повод откриването на новите мощности на „Либхер Хаусгерете Марица“ пристигна и внучката на създателя на фирмата – Щефани Волтхарт. За медиите тя каза: „Създадохме „Либхер“ край Пловдив през 1999 г. и оттогава многократно сме увеличили производството тук.“
Британската фирма за производство на автомобилни детайли „Уилям Хюз“ също непрекъснато разширява дейността си. Англичаните са вече 13 години в зона „Раковски“ и инвестират годишно средно по 1 милион евро.
Производителят на детайли за бяла техника „Мекалит България“ започна ново производство в завода си в зона „Куклен“, част от ТИЗ. През 2012 г. германската Mecalit стъпи в България, за да снабдява оттук предприятията на Liebherr, Bosch-Siemens Hausgeraete и Miele. Сега пловдивският завод навлезе в нова област – производство на пластмасови елементи за автомобилната индустрия за клиенти като Renault – Nissan, Volkswagen и Mercedes.

Оптимистични ли са прогнозите ви за 2017 г.?  Бихте ли посочили предстоящите индустриални проекти и в кои от шестте зони на ТИЗ се планират?

– Оптимист съм. Инвестиционният интерес към България е добър, особено е засилен към „Тракия икономическа зона“.  Ние добре си свършихме работата през 2016 г. със стартирането на проекти за решаването на проблеми в областта на образованието и кадрите, затова сме оптимисти за 2017.
В първото тримесечие на тази година предстои да се финализират преговорите за три проекта, които са започнали през 2016. Германският предприемач Райнер Зигмунд от веригата за облекла втора употреба La Fiesta ще строи сортировъчен завод за употребяван текстил в зона „Марица“.
Няколкото силни консултанти, с които работим по привличането на инвеститори от години, са оптимисти за 2017, а и за обозримото бъдеще. В момента към екипа ни се присъединиха и двама нови консултанти, на които също много разчитаме.

Броят на заводите в ТИЗ  продължава да расте, а променя ли се профилът на компаниите инвеститори?

– Пловдив се очертава като логистично ядро. Стратегическото географско положение, както и наличната инфраструктура дават увереност на инвеститорите да изберат ТИЗ. Тук са логистиките на „Кауфланд“, „Шенкер“, „Джъмбо“. Тук е ПИМК – най-големият автомобилен превозвач в страната.
ТИЗ се оформя и като център на автомобилната индустрия – 8 предприятия произвеждат компоненти за нея. Два от тях са световни лидери – Magna Powertrain и Sensata Technologies.
България, и по-конкретно Пловдив, се превръща в топ аутсорсинг и IT дестинация, констатира още през 2015 г. водещият световен бизнес ежедневник „Файненшъл Таймс“.

По ваши изчисления над 3000 работници ще са необходими на предприятията в ТИЗ през 2017 г. Какви инициативи предприехте съвместно с топ инвеститори в зоната, за да се справите с растящата нужда от специализирани кадри?

– „Клъстер Тракия икономическа зона“ заедно с JobTiger, 6 индустриални компании и с подкрепата на фондация „Тръст за социална алтернатива“ подехме стратегическа инициатива за наемане на работници за „Тракия икономическа зона“ от населени места с висока безработица. През януари и февруарипроведохме „Информационни дни на кариерата“, към които имаше изключителен интерес.

Миналата есен в Китай беше анонсиран проект „EU-China New Economy Cooperation Pilot Zone – Plovdiv“  – Евро-китайски пилотен проект за сътрудничество в унисон с китайската стратегия „Нова икономика“. На какъв етап е в момента и бихте ли разказали каква е неговата концепция, местоположение и площ.

– Подписахме предварителен меморандум и в момента се изготвят документите за стартиране на проекта. Проектът ще обхваща терен около 2.6 млн. кв.м. Глобалното селище ще е европейската централа (Porter City – European Headquarters) на китайската компания China Shenzhen Porter Holdings Co., Ltd. То ще даде възможност на производители от цял свят (Европа, Близкия изток и Африка, Русия и страните от ОНД) да изложат своите продукти, да установят свои офиси, търговски и логистични центрове в ТИЗ. Пилотната зона представлява иновативна публична платформа за бизнес, електронна търговия, логистика и финанси, осигуряваща директна връзка между потребителя и производителя.

Как се развива клъстер „Тракия икономическа зона?

– Проект на сдружение „Клъстер Тракия икономическа зона“ и община Пловдив спечели в категория „Бизнес среда“ в националния конкурс „Европейски награди за насърчаване на предприемачеството 2016“, учредени от Европейската комисия през 2005 г. Отличието бе връчено на специална церемония в Министерството на икономиката.
По инициатива на „Клъстер Тракия икономическа зона“ Програмата за устойчиво развитие на „Тракия икономическа зона“ стана част от Областното иновационно развитие на област Пловдив 2017 – 2020 г.
Клъстерът работи в тясно сътрудничество с общините, инвеститорите, държавните институции, образователните институции и неправителствени организации за решаването на наболели проблеми. Той подема инициативи и обединява усилията на всички за успешното развитие на регион Пловдив.

www.gradat.bg