Нито един прокурор не чу как може да се пребори корупцията

Успешната борба с корупцията има четири елемента – независима съдебна система, специализирана структура, която да преследва подкупните, ефикасни законови инструменти и административна подкрепа, обясни ръководителката на румънската антикорупционна прокуратура Лаура Кьовеши. Тя е у нас по покана на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и участва в конференция, посветена на румънския антикорупционен модел.
И по четирите показателя България се проваля – лично главният прокурор Сотир Цацаров се обяви против идеята за специализирана прокуратура, дори маловажните назначения в системата са политически, а всеобщото мнение е, че и наказателните, и процесуалните закони се нуждаят от ремонт. Може би затова в залата не присъстваше нито един прокурор, нито политик въпреки изпратените им покани.
Румънският модел е копие на испанския, обясни Кьовеши. През 2016 г. за подкупи са осъдени 870 души, каза прокурорката. Антикорупционната структура е отнела имущество за 667 млн. евро. „През последните години подсъдимите са добре образовани и с добро материално състояние, плащат на консултанти, за да скрият придобитото чрез корупция“, обясни Кьовеши. Добрите резултати в Румъния са благодарение и на подкрепата от обществото и неправителствените организации. 85% от разследванията са по сигнали на граждани и фирми.
Панов откри конференцията с разказ за дело за корупция, по което са били арестувани български и румънски граничари. Той сравни сроковете, подчертавайки, че румънецът е бил наказан по-строго, и това е отнело по-кратко време. Неокончателната присъда у нас е условна. Председателят на ВКС заяви, че докато ЕК повтаря едни и същи препоръки към българските власти, прокурорите в Румъния преследват корупцията, а икономиката им изпреварва нашата.
„Затова пък хората, които вземат решения при нас, бяха заети да убеждават обществото, че това в Румъния не било истинска борба срещу корупцията, а било лов на вещици, и не се умориха да повтарят как в България всичко било много по-напред. Въпреки това обикновеният български гражданин все още възприема Румъния като модел за подражание, защото икономическият растеж е по-висок, доходите също, а безработицата – по-ниска. Политически фигури там наистина влизат в затвора, а в България, да си кажем истината, най-шумните случаи задължително приключват с оправдателни присъди. Аз, за разлика от г-жа Кьовеши, нямам днес зад себе си българския Клаус Йоханис“, заяви Панов, намеквайки за подкрепата, която румънският президент дава на антикорупционното звено.
Ден по-рано президентът Румен Радев се срещна с Кьовеши, а пресцентърът му разпространи кратко съобщение.

БЛЪСКАНЕ
Малко преди началото на конференцията Бареков бе окупирал централния вход на залата в Съдебната палата в столицата и настояваше да влезе. „Аз съм евродепутат“, настояваше той, но не бе допуснат. Затова на равни интервали от 10-15 минути по време на двучасовата конференция на заключената врата се блъскаше яростно.

МЕРОПРИЯТИЕ
По същото време ВСС реши да изслушва седем уволнени от Панов служители. Членовете на съвета, които имаха покани за антикорупционната конференция, но не отидоха, гласуваха точката като извънредна по настояване на Галя Георгиева. Мнозинството реши да изслушва, въпреки че Панов отсъстваше и нямаше възможност да се защити. Тя поиска и инспекторатът да провери ВКС. Решението обаче бе отложено по настояване на главния прокурор Сотир Цацаров, който днес има среща с Кьовеши.