Три фирми са взели най-много пари от „безплатното“ саниране

В София все още няма нито един обновен блок по програмата на ГЕРБ

Три фирми водят класацията по спечелени пари от програмата за „безплатно“ саниране на ГЕРБ. Това сочат данни на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за извършените и платени досега дейности. Санирани са общо около 300 блока от одобрените 2022 сгради, а три фирми са получили 17 млн. лв. от общо платените 282 млн. лв., съобщи Mедиапул.

Лидер по получени средства – над 6.3 млн. лева, е неизвестното дружество „Строителство и саниране Инженеринг Консулт“ ЕООД с над 6.3 млн. лв. То е собственост на 25-годишната Елизабет Мариус Урумова, която работи в съдружие с компания, свързвана с ДПС. Следващата фирма в топ 3 е „ПСГ“ АД, свързвана с бизнесмена политик Делян Пеевски, а на трета позиция е хасковската „Еко Традекс Груп“.

Сметката за санираните сгради показва средно по 200 лв./кв. м, което е двойно повече в сравнение с обновяването по програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. Най-високата средна цена за саниране е във Велинград – 288 лв./кв. м, а най-ниската – в Кюстендил, 116 лв./кв. м, става ясно от изисканата от Медиапул справка. Както „Сега“ писа неотдавна, позовавайки се пак на данни на МРРБ, средно за един апартамент в първата година на програмата са били платени над 17 000 лв. След като министерството намали допустимите пределни цени, сумата „падна“ до около 15 700 лв. на апартамент.

Над половината от санираните досега блокове са в 16 града, като Благоевград е рекордьор с 49 сгради. Изненадващо в София все още няма обновен нито един блок, докато в малки общини като Тервел, Правец, Елхово, Айтос и Гълъбово има по 6 реновирани кооперации. 20 от санираните близо 300 блока са подали писмени сигнали за проблеми и дефекти.

Търговете за избор на изпълнител се организират от местната власт, като досега 135 общини са се включили в програмата. Прегледът на фирмите, спечелили обществените поръчки в градовете с най-много санирани блокове, показва, че в масовия случай една фирма или обединение от фирми санира по един блок в дадена община. Това отговаря и на анонса на програмата, че в нея ще участват стотици фирми. Очакванията бяха да се включат 2500 фирми предимно от дребния и средния бизнес, които да спечелят от реализирането на програмата, а освен това да се гарантира, че ремонтът на сградите ще върви и по-бързо.
Там, където една фирма е взела няколко блока в една община, изключението е правено за местните лидери на строителния пазар в тази община. Например в Кюстендил местната „Булплан инвест“ е обновила 4 блока, а в Пазарджик „Еко Хидро 90“ – 3 блока.
Някои изпълнители са спечелили поръчки в различни градове. Именно те са лидери по получено финансиране към края на февруари 2017 г., а техни собственици са млади и неизвестни за широката публика дами.

ФАКТИ
На първо място с най-много санирани сгради е „Строителство и саниране Инженеринг Консулт“ ЕООД със 7 блока и платени над 6.3 млн. лв. Компанията е работила в Благоевград, Гълъбово и Пазарджик, а има и спечелени поръчки в Белоградчик, Карлово, Казанлък и Асеновград за над 4.2 млн. лв. Участва и в обединения за саниране в Гълъбово и Велинград. Фирмата е основана през 2005 г. като дъщерно дружество на „ГБС Инженеринг“ с капитал от 5000 лв. През 2009 г. ГБС продава компанията за 1 лв. на Янко Димитров Янков, който до този момент е бил неин управител. После през 2012 г. собственик става Петкана Петрова Николова, а от октомври 2016 г. собственик е 25-годишната Елизабет Мариус Урумова, показва справка в Търговския регистър.

„ПСГ“ АД също има въведени в експлоатация 7 обновени блока, за които е получила над 5.7 млн. лева. Компанията е изпълнила или изпълнява обекти в Благоевград, Кюстендил, Варна, Стара Загора, Габрово, Ямбол, Казанлък. Фирмата е създадена през 2003 г. като „Проект груп“ с управител 25-годишната Маргарита Донкова, която по това време е секретарка на Делян Пеевски. Чрез „ПСГ“ Пеевски участва в придобиването на зала „Универсиада“, а впоследствие компанията продаде дела си на фирма, свързана с КТБ. От регистъра за обществените поръчки и този на строителната камара става ясно, че „ПСГ“ се е специализирала основно в обновяването на публични и частни сгради. Участва и в консорциума, който прави водния цикъл на община Септември. Според Търговския регистър в момента дружеството официално е собственост на Александър Николов Николов (90%), а останалите 10% са на „Евро Стил Билдинг“ ЕАД, което също е негова собственост.

„Еко Традекс Груп“ АД е обновила до момента 6 блока и е получила над 4.8 млн. лв. Хасковската фирма е собственост на Тенчо Христов Лилянов, Даниел Руменов Гаргов и Тодорка Иванова Минева. Спечелила е търгове в Харманли, Димитровград, Свиленград, Симеоновград и Любимец. Собствениците на компанията имат разнороден бизнес – от хлебопроизводство през казина до сметосъбирането в Смолян./СЕГА