Отбелязваме 144 години от гибелта на Апостола

България отбелязва 144 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

Сутринта в Карлово се отслужва литургия и панихида в памет на Апостола в църквата „Света Богородица“, на която ще присъства служебният министър-председател Огнян Герджиков. По-късно на площада пред паметника на Васил Левски в родния му град ще бъдат поднесени венци и цветя. С шествие карловци и гостите на града ще отидат да се поклонят пред гроба на майката на Левски Гина Кунчева в храма „Свети Никола“. Цветя ще бъдат положени и пред паметника й, намиращ се в двора на родната къща на Апостола в Карлово.

В Пловдив годишнината от трагичната гибел се отбелязва с отслужването на панихида в църквата „Св. Св. Петър и Павел“ и поклонение пред паметника на Левски на централната алея на Бунарджика .

Асеновград отбелязва годишнина от обесването на Васил Левски с традиционния поход-поклонение до манастира „Света Петка Мулдавска“. Панихидата пред барелефа на Дякона пред входа на манастира започва в 12 часа. В двора на светата обител, под бившата игуменарница и до днес е запазено скривалището на Левски. Затова всяка година край манастира се събират стотици граждани, за да почетат паметта на великия българин.

Община Пазарджик организира поклонение на площад „Васил Левски“ в града , предшествано от панихида в църквата „Успение Богородично.
Проявите в София започват в ранния следобед с почетен караул, панихида и литийно шествие. Вечерта жители и гости на столицата ще могат да отдадат своята почит пред паметника на националния герой. Церемонията е с участието на държавния глава, патриарха, министър-председателя и военни гвардейски части./bnr