Как и Цацаров се включи в акцията срещу „Да, България“

„Дневник“ публикува текстът от сайта на „Капитал“ със съкращения по повод информацията, че прокуратурата е образувала досъдебно производство срещу бившия правосъден министър и лидер на „Да, България“ Христо Иванов за това, че е подписал четири заповеди с различни подписи. Сигнал за това беше подаден от организацията „План Б“, която през лятото на 2015 година протестира срещу Иванов и искаше оставката му.

В събота пред Би Ти Ви Иванов заяви, че го е срам да коментира случая, защото е абсолютна глупост и се хаби обществен ресурс . Според него това не може да му попречи да участва в изборите.

„Прокуратурата, медиите на Пеевски, цялата отровна фауна, създадена около зависимостите на КТБ атакува „Да, България“, защото виждат в нея най-сериозното предизвикателство:, каза още Иванов.

„Прокуратурата образува дело за подписите на Христо Иванов“, „Прокуратурата образува дело за 4 подписа на Христо Иванов“ с подобни заглавия излязоха двата всекидневника на Делян Пеевски в петък.

Става дума за досъдебно производство, образувано преди близо две години по сигнал, че в качеството си на министър на правосъдието Христо Иванов се бил подписал под четири заповеди с различни подписи.

На пръв поглед – нищо учудващо. Бившият правосъден министър и лидер на новоучредената партия „Да, България“ е мишена на медиите около бившия депутат от ДПС още от времето когато беше правосъден министър. Очевидната причина – той се противопостави на порочни практики в съдебната власт, закриляни от мнозинството на главния прокурор Сотир Цацаров във Висшия съдебен съвет (ВСС). Атаките срещу него се ожесточиха след учредяването на „Да, България“, като до този момент държавното обвинение поне привидно стоеше настрана.

Фактите обаче показват, че основният продуцент на новината „образуваха дело срещу Христо Иванов“ е именно ръководената от Сотир Цацаров правоохранителна институция – от подаването на сигнал, през разследването до разгласяването му.

Едно заявление и един витиеват отговор

Всичко започна в четвъртък, когато „Канал 3“, който се свързва с депутата Пеевски (самият той беше обявил, че го купува, но после заяви, че се отказва, а днес в рекламните му блокове често се появяват компании, свързани с него) публикува отговор от зам.-градския прокурор, получен по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

Питането на „Канал 3“ е адресирано до главния прокурор Сотир Цацаров и е с искане на информация за „резултатите от извършена експертиза на подписите на бившия министър на правосъдието“. Запитването е препратено до градска прокуратура, откъдето отказват да предоставят информация, но в пространния отговор на зам.-началника на СГП Зорница Таскова се прокрадва изречението, че „за данни, събрани в хода на наказателно производство“, не могат да бъдат предоставяни по реда на ЗДОИ.

Именно това дава основание на „Канал 3“ да заключи, че по случая е образувано досъдебно производство, макар че в писмото на прокуратурата това в никакъв случай не се заявява в прав текст. На другия ден новината се появява в „Монитор“ и „Телеграф“, допълнена с уточнение, че информацията е потвърдена от източници от прокуратурата.

Това, което се набива на очи, е самото движение на заявлението за достъп. От регистрирането му при главния прокурор, препращането му до градска прокуратура и издаването на отговора минава точно една седмица. Законът за достъп до обществена информация дава 14-дневен срок за отговор, който започва да тече отново, ако заявлението бъде препратено на институцията, която съхранява търсените данни. Няма нищо лошо в това, че прокуратурата е отговорила необичайно бързо, напротив.

В случая, обаче, става дума за очевиден двоен стандарт. За сравнение – в сряда „Капитал“ заведе три дела срещу ръководителите на Софийската градска прокуратура и Софийската районна прокуратурата, които така и не отговориха на заявления за достъп, подадени преди повече от 40 дни. По друго заявление, адресирано до главния прокурор на 31 януари 2016 г., получихме отговор точно на 14-ия ден.

Ех, този неизвестен извършител

Пред „Капитал“ Румяна Арнаудова, която е говорител на главния прокурор и отскоро – ръководител на Специализираното звено „Антикорупция“, потвърди, че за подписите има образувано досъдебно производство, което се води срещу „неизвестен извършител“, но наблюдаващият прокурор, позовавайки се на следствената тайна, не дава разрешение да бъде изнесена повече информация.

Така въпросите ни защо това разследване се влачи вече две години и защо Христо Иванов не е давал показания по него и не му е бил взет сравнителен материал от подписа за графологична експертиза, след като в крайна сметка това е основното твърдение в сигнала.