Реквием от Моцарт – довечера в Градския дом на културата

Реквием от Моцарт ще звучи тази вечер в Градския дом на културата „Борис Христов“ в памет на големия български диригент Добрин Петков.
Концертът е днес, защото на 10 февруари се навършват 30 години от кончината на маестрото, ръководил пловдивските симфоници в най-добрите години на формацията. Реквием е последната творба на Моцарт, която той пише, когато е сериозно болен и която е определяна за „най-великия шедьовър на всички времена“. Диригент на концерта е музикалният директор на Държавна опера – Пловдив Диан Чобанов.

Първото изпълнение на „Реквием“ е на 10 декември 1791г, пет дни след смъртта на Моцарт и три дни след погребението му в общ гроб. Реквием-ът е завършен от неговия любим ученик Зюсмайр, като и до днес остават различни версии, каква част от партитурата е написана от Моцарт, дали само първите 8 такта на „Lacpimosa“, и каква от Зюсмайр.
Реквием-ът няма аналог в православието, а само в католическата църква, това е тържествена траурна меса / заупокойно богослужение/, което е излязло отдавна от храмовете и има своите концертни интерпретации, припомня диригентът Диан Чобанов. Той изказа изненадата си от факта, че скоро ще има изпълнение на Реквием Моцарт в зала Колодрума.
Солисти на концерта на Държавна опера-Пловдив са Евгения Ралчева, Елена Чавдарова, Михаил Михайлов и Ивайло Джуров./bnr