Унгарският живописец Миклош Мажарофф в галерия „Пловдив“

Изложба на унгарския художник с българско потекло Миклош Мажарофф ще бъде открита довечера в галерия „Пловдив“ във фоайето на Общинския съвет.

Живописецът с баща българин и майка унгарка претворява в творби неугасващата си любов към растенията и природата. Затова експозицията е доминирана от пейзажи и натюрморти в експресивен колорит, динамична мазка и обобщени форми.

Пловдивчани ще видят негови творби, създадени през втората половина на XX в. Изложбата се осъществява със съдействието на Унгарския културен институт и Дружеството на пловдивските художници. Откриването е в 18.30 часа.

Миклош Мажарофф (1929-1997) е унгарски живописец и график с българско потекло. Баща му е българин, който се преселва в Унгария през 1910 година. Подобно на много други преселили се там българи и той се занимава с градинарство, като учи сина си на  български език и развива интереса му към културата на България. Животът и творчеството на Миклош Мажарофф са тясно свързани с град Мишколц. Пейзажът на Северна Унгария, жителите на областта Боршод, хората на обикновения физически труд са постоянни теми в творчеството му.

Миклош Мажарофф започва художественото си образование през 1947 г. в Народния колеж „Янош Над Балог” в Надмарош. Продължава образованието си в Художествената академия. През 1953 г. започва работа като художник в Офицерската логистична школа. Следващите няколко години са период на творчески търсения за него, в който особено важна роля е отделена на проучванията, насочени към идентитета и българския произход на семейството.

Миклош посещава България през 1956 г. , когато е на 27 години и това веднага се усеща в творчеството му – в топлите тонове на балканския и средиземноморския пейзаж. Мажарофф прекарва близо година в България, където се запознава с бъдещата си втора съпруга. През 1958 г. се завръщат в Унгария и се установяват окончателно в Мишколц./BNR