Както едно време?

Ако зависеше от Тереза Мей, САЩ и Великобритания отново трябва да са водачите. Но кого точно ще водят и в кои области, пита Клаус-Дитер Франкенбергер в коментара си за ФАЦ./DW

Тереза Мей позабърса малко прах, насъбрал се в годините в двустранните отношения. САЩ и Великобритания трябва отново заедно да бъдат лидери. Великобритания, а не Германия, отново трябва да стане най-важният партньор на Америка – както в добрите старите времена. Веднага обаче възникват два въпроса.

Кого?
Кого искат да водят? Западната ценностна общност, към която
привърженикът на изтезанията Тръмп не изпитва особени симпатии? Или Европа, на която Обединеното кралство обръща гръб, и която е повече от безразлична на новия американски президент?

Какво?
В кои области двамата искат да бъдат лидери? Може би в икономиката? – Доналд Тръмп залага на протекционизма в търговията, докато Тереза Мей си мечтае за нова „глобална Великобритания“ , макар да не иска да признае колко е важен европейският пазар за британската икономика.

Или пък в областта на сигурността искат да са водачи Тръмп, който
налага изолационизъм и смята НАТО за отживелица, и Мей, която има по-различно отношение по този въпрос: за Великобритания отбранителният пакт досега винаги е имал първостепенно значение.

В момента сме свидетели на разпада на стария световен ред, и Тереза Мей се кандидатира за асистентско място при новия силен човек. Предстои да видим докъде могат да стигнат двамата партньори.