Трънливият път на Пловдив

През 2019 година южният български град Пловдив ще бъде Европейска столица на културата. Пътят дотам обаче е осеян с препятствия, четем в репортаж на Дойчландрадио. Ето какво пише неговата авторка:

„От малък камерен концерт в Стария град до прояви с участието на световни звезди и големи оркестри: покрай многобройните културни събития Пловдив видимо процъфтява.“ Така започва репортажът на германската журналистка Юта Швенгсбир от Пловдив – южния български град, който през 2019 ще бъде Европейска столица на културата. Репортерката на Дойчландрадио е разговаряла със Светлана Куюмджиева, артистичен директор на „Пловдив 2019“, и с младата архитектка Константина Пехливанова, която е лидер на гражданско движение за опазване на културното наследство на града.

„Много от плановете са неосъществими“

Светлана Куюмджиева признава пред германската журналистка, че културните мероприятия са нещо преходно. Затова фондация „Пловдив 2019“ си е поставила по-дългосрочна цел: да търси решения на проблемите в града. В тази връзка пловдивчани са били призовани да предлагат свои идеи за проекти. Във фондацията вече са постъпили немалко добри предложения, но реализацията им е под въпрос поради липса на средства. „Държавата все още не е изплатила своя дял от финансирането на пловдивската фондация“, пише Юта Швенгсбир.