Христо Иванов е новият главен худжествен ръководител на професионален ансамбъл „Загоре“ – Стара Загора

noviniДа запазим уникалния български фолклор!

Хореографът Христо Иванов е новият главен художествен ръководител на професионалния ансамбъл „Загоре“ – Стара Загора. Той поема ръководството на 50-годиния музикално-сценичен състав по покана на Община Стара Загора.
Христо Иванов е роден в Казанлък. Възпитаник е на Държавното хореографско училище – София, което завършва в класа на хореографката Маргарита Дикова. След конкурс работи като артист-танцьор и солист на Държавния ансамбъл „Филип Кутев“, а в периода 1982-1988 г. е хореограф на състава. Той е един от най-изтъкнатите наши педагози по български народни танци, дългогодишен преподавател в хореографското училище, постановчик и режисьор на музикално-танцови сценични и телевизионни форми.
hristov

„Аз съм щастлив човек, защото съм се учил от най-голямата хореографка. Имах шанса да попадна сред първите основатели на Държавния ансамбъл, носители на стила на българския музикален и танцов фолклор“, сподели Христо Иванов в предаването „От извор се песен лее“ на Радио Стара Загора. „Радвам се, че общината застава зад „Загоре“, защото това е културна институция, която не трябва да се унищожава с лека ръка“, допълни той. В работата на ансамбъла предстои конкурс за попълване на хоровия, оркестровия и танцовия състав на 15 ноември, а на 21 декември – съвместен коледен концерт с ансамбъл „Пазарджик“. В началото на новата година ансамбъл „Загоре“ ще представи юбилеен концерт в чест на дългогодишния диригент и композитор Димитър Колев. „Ние в ансамбъла ще се придържаме плътно към истинския български фолклор, за да радваме публиката и да й напомняме за стила на стойностната народна музика и танц. Другите неща, според мен, са преходни и кратки, те бързо отлитат и си отиват“, заяви новият художествен ръководител. Под ръководството на Христо Иванов успехът на ансамбъл „Загоре“ е сигурен, споделят негови възпитаници.
  https://bg-bg.facebook.com/folklorenhorizont/

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на личния ми      e-mail:[email protected]. Благодаря Ви!

Антон Гърдев