11-ти Международен фестивал на народното творчество „Кукурузени усмивки“ – Селановци – 14, 15 октомври 2016г.

noviniДа запазим уникалния български фолклор!

На 14 и 15 октомври 2016г по традиция ще се проведе 11ти Международен фолклорен фестивал „Кукурузени усмивки“. От 2011г същият придоби международен характер с участието на танцови състави от Украйна, Румъния, Молдова и Сърбия.
Фестивалът се доказа като празник на младостта, танца, песента и красотата във фолклора на различните общности и кътчета от нашата Родина и извън нея. Селановчани и гости на селото могат да се насладят на разнообразието от оживелите в танца автентични и осъвременени фолклорни носии, ритъма и вихъра на завладяващата енергия на българското хоро, както и да се запознаят с фолклора на други народи, или просто да се наслаждават на движението и танца, независимо от възрастта.
kuk4

С всяка изминала година фестивала се разраства и за него участие заявяват все повече колективи и изпълнители. От седем години Фестивалът е включен в Националния културен календар.

Фестивал „Кукурузени усмивки“ е една от малкото възможности да предостави сцена и на самодейните формации от района на Северозападна България, които нямат финансова възможност да представят себе си на голяма сцена. И всичко това по впечатляващ начин – с усмивка. Освен „Кукурузени усмивки“, селановският събор предлага различни мероприятия, които гостите могат да посетят по време на панаирните дни.

Богатството и многообразието на културния живот и бит на всяко кътче по света дава възможност да се съхрани като неповторима идентичност през вековете.

www.opoznai.bg

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА


Антон Гърдев

[email protected]